Izvor: Studio B, 16.Mar.2016, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika „Pet pitanja - pet odgovora"

Gledateljka sa Karaburme kaže da su dobili dva računa za TV taksu jer imaju dva brojila - jedan za potrošnju struje, a drugi samo za grejanje; ima teško pokretnog muža, pa ona mora da ide lično u RTS.

Nije joj jasno zašto mora da plaća dva računa i zašto se to ne oslobađa kod EDB, kada su oni dali podatke o brojilima. 

Ponavljamo tekst sa sajta RTS [ www.rts.rs ]:

Zakonom o javnim medijskim servisima („Službeni glasnik RS" br. 83/2014 i 103/2015), >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << od 1. januara 2016. godine, uvodi se obaveza plaćanja takse za javne medijske servise. Obveznik plaćanja takse je svako fizičko i pravno lice koje je korisnik merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru (član 38 Zakona o javnim medijskim servisima). Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis („Službeni glasnik RS" br. 112/2015), taksa se naplaćuje korisnicima merila električne enegije, preko računa za isporučenu električnu energiju, ispostavljenog od strane snabdevača. Visina takse za javni medijski servis za 2016. godinu iznosi 150 RSD.

Oslobađanje od obaveze plaćanja takse

U članu 42 Zakona o javnim medijskim servisima, navedeni su uslovi za oslobađanje od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis. Od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, korisnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:

1. Osoba sa invaliditetom sa 100% telesnog oštećenja;

2. Osoba sa invaliditetom sa manje od 100% telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;

3. Lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice;

4. Korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć;

5. Penzioner sa minimalnom penzijom;

6. Fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije, u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi."

Na sajtu RTS stoje kontakti za zahteve za oslobađanje od plaćanja:

lično na šalterima: Radio-televizija Srbije, Služba poslovni inženjering, Kneza Višeslava br. 88; putem pošte na adresu: Radio-televizija Srbije, Služba poslovni inženjering, Kneza Višeslava br. 88, 11030 Beograd, ili elektronskim putem na imejl adresu: taksajms@rts.rs.

Kontakt tel. za informacije: 2544-292, 2547-071, 2544-647, 321-2694, 2544-799.

- Isto tako, na sajtu EPS stoji [ www.eps.rs ]:

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije" nije nadležno za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis i za ostvarivanje ovog prava građani treba da se obrate isključivo Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine. Načini i kriterijumi za oslobađanje određeni su Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, gde je i propisano da RTS i RTV odlučuju ko može biti oslobođen od plaćanja TV takse. Spisak obveznika TV takse „Elektroprivreda Srbije" svakog meseca dobija od RTS i RTV i ne utiče na to ko može biti oslobođen od plaćanja TV takse. Posebno napominjemo da prethodna oslobađanja za TV pretplatu ne važe, kao i da građani na šalterima distribucija ne mogu da podnesu zahtev za oslobađanje.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.