Izvor: Studio B, 27.Nov.2015, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Gledateljka je propustila da čuje jučerašnji odgovor u vezi sa „tračicama" za dijabetes.

Ponavljamo odgovor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na pitanje koje je postavila druga gledateljka (Ljiljana), a koji je pročitan u sredu 25. novembra: 

Pravilnikom o medicinsko-tehničkim pomagalima koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja propisano je da pravo na test trake za aparat (sa ili bez lanceta) ima:

Osigurano lice >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << obolelo od - D. Mellitus, koje se leči injekcijama insulinom ili insulinskom pumpom:

- uzrasta do 26 godina života

- trudnica (bez obzira na godine života)

prema broju dnevnih doza insulina 50-150 komada traka mesečno i 50-150 lanceta ili do 30 umetaka za automatsku lancetu (lancetar) mesečno, a izdaje se za period od 3 meseca

- preko 26 godina života, na inteziviranoj konvencionalnoj terapiji (4 i više doza dnevno) ili na terapiji insulinskom pumpom, 50 traka mesečno, a izdaje se za period od 3 meseca.

Na osnovu navedenog proizilazi da ukoliko je osigurano lice na inteziviranoj konvencionalnoj terapiji i uzima 4 doze insulina dnevno putem injekcija, odnosno ukoliko je na terapiji insulinskom pumpom, pravo na pomagalo - test trake za aparat (sa ili bez lanceta) ostvaruje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i to 50 traka mesečno, koje se izdaju za period od 3 meseca.

Ukoliko osiguranica ne ispunjava navedene uslove, test trake se ne obezbeđuju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, niti postoji mogućnost pokrivanja dela troškova nabavljenih test traka, - kažu u RFZO.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.