Izvor: Studio B, 22.Okt.2015, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Stalni gledalac ima problem sa „Beogradskim elektranama", a njegovo pitanje je zašto se naplaćuje grejanje prema kvadraturi stana, a ne prema količini isporučene toplotne energije.

Od JKP „Beogradske elektana" dobili smo odgovor za pitanje naplate prema potrošnji toplotne energije u postojećim objektima:

U postojećim objektima koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja JKP „Beogradske elektrane", u cilju prelaska na naplatu prema potrošnji, neophodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je da objekat ima formiran organ upravljanja objektom, odnosno formiranu skupštinu stambene zgrade („skupštinu stanara"). Na osnovu zahteva skupštine stambene zgrade JKP „Beogradske elektektrane" vrše analizu potrošnje iz prethodnog perioda i istu prosleđuju skupštini stambene zgrade, koja na osnovu iste donosi konačnu odluku o prelasku na naplatu prema potrošnji. Ukoliko skupština stambene zgrade odluči da pređe na naplatu prema potrošnji i raspodeli, obavezna je da prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu izabere preduzeće koje će izvesti projektnu dokumentaciju - elaborat o ugradnji termostatskih ventila i uređaja za registrovanje potrošnje. Nakon izrade potrebne dokumentacije i nakon usklađivanja instalacije prema izvedenoj projektnoj dokumentaciji, predmetni objekat može na početku narednog obračunskog perioda, od 1. aprila tekuće godine, preći u naplatu prema potrošnji. Uslov za prelazak na naplatu prema potrošnji i raspodeli toplotne energije jeste da organ upravljanja objektom, odnosno skupština stambene zgrade, dostavi elaborat o raspodeli, zapisnik o aktiviranju uređaja za raspodelu potrošnje i ugovor sa firmom koja će u ime skupštine stambene zgrade vršiti raspodelu, nakon čega se obostrano potpisuje ugovor o isporuci topotne energije (Skupština stambene zgrade i JKP „Beogradske elektrane").

Preduslov za prelazak na naplatu isporučene toplotne energije svakoj stambenoj jedinici jeste ugradnja termoregulacionih ventila i uređaja za registrovanje sopstvene pojedinačne potrošnje na svako grejno telo (radijator). Ugradnju ove opreme, kao i raspodelu utrošene energije svakog stana pojedinačno, ne rade toplane, već vlasnici stanova, odnosno zgrade angažujući specijalizovano preduzeće koje posluje na tržištu, - odgovorili su nam iz JKP „Beogradske elektrane".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.