Izvor: Studio B, 11.Avg.2015, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubrika "Pet pitanja pet odgovora"

Pre tri nedelje (tačnije, 17. jula) gledateljka iz Mirijeva postavila je pitanje u vezi sa upisom svojih unuka u vrtić „Veseljko" u Železniku

Njena ćerka podnela je zahtev za upis deteta, ali je odbijena i posle žalbe, a gledateljka nije zadovoljna odgovorom koji je dobijen u vrtiću da su prioritet deca razvedenih roditelja i deca sa smetanjam u razvoju.

Pita šta je sa obećanjem gradonačelnika za „600 novih mesta u vrtićima" i da li su roditelji „kažnjeni" >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << što nisu razvedeni i što oboje rade?

Odgovor smo dobili od Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu:

Na osnovu člana 97. stav 8. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja („Službeni glasnik RS", br. 72/09), ministar prosvete i nauke 2011. godine doneo je Prvilnik o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu. Ovim Pravilnikom propisuju se bliži uslovi za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu. Predškolska ustanova u skladu sa svojim mogućnostima i iskazanim potrebama porodica za različitim programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja, na zahtev roditelja, odnosno staratelja, vrši upis dece predškolskog uzrasta. Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa: 1. deca žrtve nasilja u porodici, 2. deca iz porodica koja koriste neki oblik socijalne zaštite i deca bez roditeljskog staranja, 3. deca samohranih roditelja, 4. deca iz socijalno nestimulativnih sredina, 5. deca sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, 6. deca iz porodice u kojoj je dete koje je teško obolelo ili ima smetnje u psihofizičkom razvoju, 7. deca teško obolelih roditelja, 8. deca čiji su roditelji ratni vojni invalidi ili imaju status raseljenog ili prognanog lica, 9. deca predložena od strane Centra za socijalni rad, 10. deca iz sredina u kojima je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj; 2) deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata; 3) deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici; 4) deca čija su braća ili sestre upisani u isti vrtić; 5) ostala deca.

Podsećamo vašu gledateljku da beogradske predškolske ustanove upisuju decu tokom čitave godine ukoliko za njih postoje prostorne i druge mogućnosti neophodne za njihov bezbedan boravak. Grad Beograd kontinuirano radi na proširenju kapaciteta za smeštaj nove dece. Do kraja godine biće otvorena četri nova objekta na Novom Beogradu, Zemunu, Zvezdari i na Paliluli što je 600 novih mesta za mališane. Iskreno verujemo da će Vaša gledateljka u toku radne godine uspeti da upiše unuka u vrtić, - kaže se u odgovoru Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.