Roza Otunbajeva predsednica Kirgizije

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roza Otunbajeva predsednica Kirgizije

Počinje nova era, od izuzetne važnosti za Kirgiziju, istakla Roza Otunbajeva u govoru posle polaganja zakletve za predsednika nekadašnje sovjetske republike, koja je nedavno pretrpela nekoliko meseci političkog i etničkog nasilja.

Predsednica prelazne vlade Kirgizije Roza Otunbajeva (59) položila je, u prestonici, Biškeku predsedničku zakletvu. Za Kirgiziju počinje nova era, od izuzetne važnosti, rekla je Otunbajeva u govoru posle inauguracije.

"Demokratija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je sistem koji je duboko usađen u duše ljudi u Kirgiziji", rekla je Otunbajeva u obraćanju visokim državnim zvaničnicima, diplomatama i političarima.

Novoizabrana predsednica će, tokom prelaznog mandata do kraja 2011. godine, nadgledati primenu novog Ustava kojim su ovlašćenja predsednika smanjena u korist parlamenta.

"Kao predsednik neću štedeti napore da stvorim novu političku kulturu zasnovanu na doslednom poštovanju vladavine prava", rekla je Otunbajeva, osvrćući se i na nedavne etničke sukobe na jugu zemlje.

"Obećavam da će pre dolaska hladnog vremena kirgiska vlada obezbediti stanove za sve koji su izgubili krov nad glavom", dodala je Roza Otunbajeva.

Nekadašnja sovjetska republika je pretrpela nekoliko meseci političkog i etničkog nasilja, od kako je bivši predsednik Kurmanbek Bakijev zbačen u krvavom ustanku u aprilu ove godine.

U sukobima u gradovima Oš i Džalalabad, prema zvaničnim podacima, poginulo je oko 300 ljudi, iako je Otunbajeva izjavila da je stradalo možda i 2.000.

Inauguracija je protekla mirno, iako je bilo strahova da može doći do nasilja.

Inauguracija Roze Otunbajeve za predsednika predstavlja prekratnicu za prelaznu vlast, koja je sistematski slabila zbog manjka političkog legitimiteta. Na referendumu održanom prošle sedmice više od 90 odsto građana Kirgizije podržalo je Otunbajevu na mestu predsednika i usvajanje novog Ustava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kirgizija: Inaugurisana Otunbajeva

Izvor: B92, 03.Jul.2010

Biškek -- Prelazna predsednica Kirgizije Roza Otunbajeva (59) položila je danas u Biškeku predsedničku zakletvu...Otunbajeva je to nazvala početkom nove ere od izuzetne važnosti za Kirgiziju, koja je pretrpela nekoliko meseci političkog i etničkog nasilja..."Demokratija je sistem koji je duboko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.