Romski jezik stiže u škole

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romski jezik stiže u škole

Beograd -- Od septembra će u 70 opština u Srbiji, po prvi put početi učenje romskog jezika u školama.

Ministarstvo prosvete predložilo uvođenje u škole romkog jezika kao maternjeg. Da bi u septembru romski mališani mogli da pohađaju nastavu, ostalo je da se potvrdi standardizacija jezika, koja je pri kraju. To bi značilo da bi se romski jezik, kao predmet u osnovnim školama, od septembra uveo u 70 opština Srbije.

Od naredne školske godine među izbornim predmetima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve je izvesnije, naći će se i romski jezik. Cilj uvođenja predmeta je očuvanje jezika, kulture i tradicije koju baštini oko 150.000 Roma koji žive u Srbiji, kaže Vitomir Mihajlović, predsednik Romskog nacionalnog saveta.

“Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, mi smo odabrali 40 opština u Srbiji i nekih 30 opština u Vojvodini. Bujanovac, Lebane, Leskovac, centralna Srbija. I u Vojvodini takođe imamo veliki broj Roma - Novi Sad, Beočin, Zrenjanin, Kikinda”, objašnjava on.

Nacionalni savet romske nacionalne zajednice Srbije pokrenuo je aktivnosti za standardizaciju romskog jezika, koja predstavlja uslov za uvođenje tog jezika u školski sistem.

“Mi smo preko dve godine radili na standardizaciji romskog jezika i uspeli smo da to privedemo kraju, tako da krajem juna na još jednoj Međunarodnoj organizaciji, i na još nekoliko sednica koje treba da budu održane, očekujemo da će biti usvojena standardizacija romskog jezika”, kaže Mihajlović.

Jedno od glavnih pitanja svakako je - da li i koliko ima profesora romskog jezika? Međutim,prema sprovedenim anketama i istraživanjima iz Romskog nacionalnog saveta kažu da razloga za brigu nema jer postoji veliki broj viskoobrazovanog kadra koji će biti spreman da 1. septembra krene sa održavanjem nastave.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Romski jezik stiže u osnovne škole

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2013

Ministarstvo prosvete predložilo je uvođenje u škole romkog jezika kao maternjeg. Da bi u septembru romski mališani mogli da pohađaju nastavu, ostalo je da se potvrdi standardizacija jezika, koja je pri kraju. To bi značilo da bi se romski jezik, kao predmet u osnovnim školama, od septembra uveo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.