„Romologija“ iz Čerge

Izvor: Blic, 21.Jun.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Romologija“ iz Čerge

Rajko Jovanović, urednik

U Deronjama kod Odžaka, selu sa oko 820 Roma, već 15 godina izlazi časopis „Romologija" koji uređuje Rajko Jovanović. U njemu su pisali afirmisani romski stvaraoci, ali i mnogi mladi Romi napravili su prve književne korake.



Jovanović kaže da se mala redakcija nije zaustavila na prikupljanju i objavljivanju saradničkih priloga, nego je ostvarivala i široku prosvetiteljsku ulogu. Dosad je izašlo 17 brojeva „Romologije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastale u deronjskom naselju Čerga, gde su rođeni neki njeni saradnici koji su uvideli da nema promena nabolje bez prosvećivanja. U časopisu su sarađivali ili sarađuju Trifun Dimić, Aleksandar Nikolić, Ivica Mišković, Dragan Jovanović, Đorđe Fan, Maja Jovanović, Danijel Ilić, Tanja Useinović. Najlepša ciganska predanja za ovaj časopis ispričali su Maksim Jovanović iz Deronja i Desanka Nikolić iz Tovariševa. Pod okriljem časopisa održane su prve književne večeri na romskom, a prvi put u Srbiji, a možda i u svetu, mladi Romi su se takmičili u recitovanju na svom jeziku.

– „Romologija" je, da ne bi nestale, zapisala romske bajke, uspavanke, bajalice, ali i pokušaje modernijeg umetničkog izraza – kaže Jovanović, koji posebno ističe dobre decenijske odnose Roma i Srba u ovom selu: „Sa Srbima i nekada Švabama mi smo vekovima delili sudbinu i osećamo se kao svoj na svome".

Romska deca iz Deronja ne propuštaju više da pohađaju osnovnu školu, u srednjim školama iz ovog sela je više od 20 dečaka i devojčica, a na fakultetima sedam. S ovakvim rezultatima malo koja sredina može da se pohvali. Jovanović dodaje da je za takav prodor obrazovanja među Romima odlučujući korak bilo učenje maternjeg jezika i sve više književnih dela na romskom.

Obrazovana generacija mladih je garancija da će časopis trajati. U poslednjih osam godina pisci na romskom jeziku iz Vojvodine, među kojima su i saradnici „Romologije", osvojili su i međunarodne nagrade i premije. Jovanović se požalio da su mediji koji imaju emisije na romskom najčešće te uspehe propratili ćutanjem.

– Naši pisci su među najboljima na ovom još neafirmisanom jeziku i poznati su i u zapadnim i istočnim zemljama, ali ovde se to nipodaštava. Postoji surevnjivost u još nevelikoj obrazovanoj eliti, umesto da svako radi ono u čemu je najbolji – kaže naš sagovornik.

Rajko Jovanović je uveren da je proces normiranja romskog jezika u usponu i da će biti sve bogatiji i izražajniji. Garant za to je tridesetak nastavnika romskog u Vojvodini i oko 1.800 polaznika romske nastave u ovoj školskoj godini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.