Izvor: Mondo, 04.Apr.2019, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Roming da bude besplatan u celom svetu“

Zanimljiv pogled u budućnosti rominga generalnog sekretara Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) na Drugom digitalnom samitu Balkana - besplatan roming za sve u svetu!

Generalni sekretar Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), najvišeg tela UN specijalizovanog za informacione i komunikacione tehnologije, Hulin Džao kaže da je potpisivanje Sporazuma o romingu među ekonomija Zapadnog Balkana važno za građane i privredu i da je ovo pokazatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da roming može biti besplatan i u celom svetu.

"Veoma mi je drago što je danas šest ekonomija na ZB potpisalo sporazum o romingu između sebe. Ovo se dešava, jer ljudi vide korist, a da nema ovakvih dogovora, potrebe građana bi bile zanemarene", kazao je Džao za Tanjug. Objašnjava da primer, koji je danas poslat iz Beograda treba da služi i kao putokaz drugim regionima u svetu da se dogovore o romingu.

Kaže da je trend u celom svetu kao i njegov lični san da roming bude besplatan u svetu, ali da to nije nešto što je bez šansi da se ostvari, jer upravo primer iz Beograda potvrđuje da se u tom pravcu može ostvariti konkretan napredak.

O ukidanju rominga govori se u celom svetu, a jedna od trenutnih inicijativa, koja postoji je da ceo afrički kontinent ima besplatan roming, dodao je on. "Promovišem ovu ideju o besplatnom romingu, ohrabren idejama iz Afrike, a jutros sam video da se moja želja ostvarila ovde u Srbiji. Da ne postoji politička volja to se ne bi desilo", ističe Džao.

Izvor: Tanjug

Kaže da je potrebno da građani, privreda i nadležni u regionu razumeju da je reč o kompleksnim procesima kako bi na kraju došlo do potpuno besplatne usluge telefoniranja, kako u regionu tako i svetu. Postoje veliki izazovi, objašnjava on, jer same kompanije moraju da pristanu da se odreknu naplate ove usluge, a države time gube deo poreza koji ide u budžet.

Operatori su upravo ti, koji investiraju najviše u izgradnju telekomunikacione infrastrukture, koja je važna za razvoj tržišta i privrede i koja nedostaje u celom regionu. "Jasno je da se besplatnim romingom ugrožava njihovo poslovanje, ali zato ih treba ohrabriti da investiraju u infrastrukturu u regionu ZB pa će im se profit vratiti kroz uvećanje saobraćaja putem telefona, razgovorima".

Navodi da je o svemu tome razgovarao sa premijerima u regionu kao i ministrima, kako bi ih ohrabrio da podrže politiku investiranja u telekomunikacionu infrastrukturu. "Digitalizacija je veoma važna za budućnost naše planete. Svi govore o informacionom društvu i novim tehnologijama ali sve ovo može da stvori prednosti ukoliko postoji infrastruktura“, napomenuo je Džao, dodajući: "Danas infrstruktura nije na dovoljnom tehnološkom nivou i mora da se unapredi“.

Upravo zato što je potrebno da se uloži značajna količina novca u "e-infrastrukturu" za to su važne političke odluke, kao i odluke privrede.

Kaže da se u svetu o ovoj temi mnogo govori ali da se malo toga praktično radi, ali i s druge strane da postoje svetli primeri poput nekoliko država u zapadnoj i istočnoj Africi, gde je roming među tamošnjim državama postao besplatan.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.