Romima potreban alternativni smeštaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romima potreban alternativni smeštaj

BEOGRAD -

Koalicija protiv diskriminacije i partnerske organizacije zahtevaju od gradskih vlasti Beograda da bez odlaganja obezbede alternativni smeštaj za 36 Roma, čije su domove u Vojvođanskoj 25 gradske vlasti počele da ruše jutros u 10h.

U saopštenju se navodi da iako su porodice zahtevale još ranije da im se obezbedi privremeni smeštaj, to nije učinjeno i stanari su sada na ulici, uključujući i 12-oro dece.

Koalicija protiv diskriminacije poziva Grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beograd i Vladu Srbije da u potpunosti poštuje obaveze koje slede iz Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima koji garantuje pravo na stanovanje, uključujući i alternativno zbrinjavanje u slučajevima prinudnog iseljenja.

Očekujemo da građani pogođeni ovim i bilo kojim budućim prinudnim iseljenjem budu unapred zbrinuti, na način koji to predviđaju Opšti komentari 4 i 7 Komiteta za ekonomska, socijalna i kulturna prava.

Koalicija protiv diskriminacije zahteva hitno obezbeđivanje alternativnog smeštaja i prestanak prakse iseljavanja porodica kojima ovakav smeštaj nije obezbeđen.

Gradske vlasti, kako se navodi u saopštenju, ne smeju negirati ljudsko dostojanstvo, pravdajući se potrebom za izgradnjom infrastrukture u Beogradu.

Članice Koalicije su Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, PRAXIS, Regionalni centar za manjine i Gayten LGBT.

Saopštenje su podržali i Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom, LINET, Centar za razvoj civilnih resursa iz Niša, Inicijativa za integracije iz Vranja i Resurs centar-Beograd.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.