Romantika uz sveće

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romantika uz sveće

Svetlost sveća stvara prijatnu, toplu atmosferu u domu, a mirišljave sveće koriste se za upijanje dima od cigareta ili rasterivanje insekata. Međutim, sa plamenom uvek treba biti oprezan. Dovoljan je samo trenutak nepažnje da dovede do nezgode ili požara. Zapaljenu sveću nikada ne ostavljajte bez nadzora, a poseban oprez potreban je ako se u blizini nalaze deca ili kućni ljubimci. Zbog opasnosti od prevrtanja, sveću ne treba ostavljati na lako zapaljivoj površini, a važno je i da je dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << daleko od svih zapaljivih materijala.

I svećnjake treba pažljivo birati: drveni mogu da se zapale, metalni da se pregreju, a oni postavljeni na visok stalak da se prevrnu. Za držanje čajnih sveća, koje su pakovane u metalne čašice, dovoljna podloga je obična keramička pločica, dok je visoke sveće potrebno spustiti u dublju posudu kako bi se izbeglo kapanje voska.

Ako je svećnjak previše širok, sveća može da ispadne iz njega. Da biste izbegli takvu nezgodu, čvrsto umotajte dno sveće aluminijumskom folijom. Ukoliko je sveća previše debela, uronite njen kraj u toplu vodu, a zatim ga prstima oblikujte prema širini svećnjaka.

Sveća koja se iskrivila od toplote može se lako ispraviti. Dovoljno je da se stavi u plastičnu kesu i potopi u toplu vodu, a kad se dovoljno zagreje, izravnaćete je lagano je valjajući po stolu.

Pre nego što upalite sveću, skratite fitilj na dužinu od pola centimetra, kako plamen ne bi bio previsok i proizvodio previše dima i čađi. Da bi duže gorela, ostavite je da se rashladi nekoliko minuta u frižideru. Pazite da ne preterate – ako se previše ohladi, može da se polomi. Curenje voska može se sprečiti ako sveću pre paljenja potopite u slanu vodu a zatim dobro osušite i tek onda je upalite.

Diskretna svetlost sveća odličan je ukras prostorije u kojoj se održava neka proslava i važan detalj na svečanoj trpezi. Odličan efekat postiže se grupisanjem više sveća jednake boje i različitih visina i oblika. Naročito lepo izgledaju kombinacije sveća sa cvećem, ali pri tome treba voditi računa da sveće budu u visokim i stabilnim svećnjacima, odvojene od cveća, koje lako može da se zapali. Ako želite da zadivite svoje goste, spojte nespojivo – vatru i vodu: postavite na sto činiju u kojoj plutaju upaljene sveće. Ukoliko su napravljene od voska, neće potonuti, a ako je prečnik sveće veći od njene visine, ne postoji opasnost da se ona prevrne.

Ako dođe do nezgode, korisno je da znate kako se skidaju mrlje od voska. Važno je da se vosak prvo ohladi i stvrdne, a onda ga treba sastrugati. Ostatak se sa tepiha skida tako što mrlju pokrijete papirnim ubrusom, a zatim preko njega pređete peglom i ponavljate postupak dok mrlja ne nestane. Posle struganja ohlađenog voska sa odeće mrlja se skida tako što je prelivate vrelom vodom sve dok ne nestane. Ako je reč o vosku u boji, nemojte koristiti peglu da se boja ne bi trajno zadržala na tkanini.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.