Romanse na obalama jezera

Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romanse na obalama jezera

Uvećajte ovde[+]

Srebrno jezero

Srebrno jezero jedno je od najčistijih i najbistrijih jezera u zemlji, a zbog njegovih karakteristika i lepote mnogi ga zovu i „srpsko more”. Ovo jezero nekada je bilo rukavac Dunava, a danas je zatvoreno dvema branama. Smešteno je pored Velikog Gradišta, dugačko je 14 km, sa prosečnom širinom od oko 300 metara. Poznato je po lepim plažama, ali i po odličnim uslovima za sportove na vodi i u vazduhu. Tako se od 2001. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine ovde održavaju nacionalna prvenstva u skijanju na vodi. Kajakaši, kajtsurferi i vindsurferi dolaze godinama, a jezero je i pravi raj za ribolovce, jer je bogato tolstolobikom, smuđem, šaranom, crvenperkom, deverikom, babuškom...

Palićko jezero

Jedno od najatraktivnijih izletišta u Srbiji, jezero Palić, nalazi se na osam kilometara istočno od Subotice. Dugačko je oko 8 km, široko od 350 do 960 m, a prosečna dubina mu je između 1,5 i dva metra. Jezero je u obliku nepravilne elipse i da bi se obišlo treba pešačiti 17 km. Na obali jezera postoje uređena kupališta, „Ženski štrand” i „Muški štrand”. Vode u jezeru sadrži litijum i rubidijum, koji pomažu u lečenju reumatskih i nervnih oboljenja, a tu je i stroncijum kao sastojak mineralnog mulja koji pomaže kod srastavanja kostiju.

Lečenje na Paliću se sprovodi pijenjem lekovite vode, kupanjem u zagrejanoj vodi i blatnim oblogama. Ovde se leče reumatizam, išijas, kožna, ginekološka i nervna oboljenja, kao i bolesti digestivnog trakta.

Vlasinsko jezero

Na svega 20 kilometara od Surdulice nalazi se Vlasinsko jezero, najveće je i najviše veštačko jezero u Srbiji. Nalazi se na 1.213 metara nadmorske visine, površine oko 15 kilometara kvadratnih, a najveća dubina mu je 35 metara. Na jezeru i okolini vlada subplaninska klima sa kratkim suvim svežim letima i hladnim zimama. Najtpoliji mesec na ovom jezeru je avgust, sa prosečnih 16 stepeni Celzijusovih.

Tada se voda u jezeru zagreje i do 21 stepen, što je čini prijatnom za kupanje. Inače, ovakva klima pogoduje anemičnim osobama, pa se na Vlasinskom jezeru može poboljšati krvna slika. Odmor se može provesti uz plivanje, rekreaciju, vožnju čamcem, jedriličarenjem, ali i uz duge šetnje oko jezera koje je okruženo livadama, pašnjacima i šumama. Biljni svet ovog područja karakterišu retke i ugrožene vrste kao što su rosulja i maljava breza, a kada su u pitanju životinje, ovde se mogu videti i retke vrste ptica kao siva čaplja, ćubasta plovka.

Jezero Perućac

Jedno od najlepših prirodnih destinacija u Srbiji, Perućac, udaljen je od Bajine Bašte samo 13 kilometara. Jezero kroz kanjon Drine doseže do Višegrada, a njegova dužina je 54 kilometra. Nastalo je izgradnjom Hidroelektrane „Bajina Bašta”, a njegova ukupna površina je 12,4 kilometra kvadratna, a dubina doseže i do 70 metara. Na jezeru je izgrađena plaža na splavovima, koja je privezana za obalu i može se po potrebi pomerati ka većim dubinama. Plaža u Perućcu ima pontone sa bazenima za decu. Bovama je ograđen prostor za kupanje, stalno su prisutni spasioci na obali i spasilački čamac na vodi. Tu su i tuševi, tobogani, skakaonice, mogućnost iznajmljivanja sandolina, pedolina, čamaca, a veliko uživanje pruža vožnja brodom po jezeru do vodne granice sa RS. Sezona kupanja ovde traje dva meseca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.