Roman i predstava poljske spisateljice u Vuku

Izvor: Blic, 11.Mar.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman i predstava poljske spisateljice u "Vuku"

Roman “Beguni“ Olge Tokarčuk biće predstavljen sutra od 19 sati u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić“, a nakon promocije (20) izvodi se predstava “Akvarijum“ koja je nastala na osnovu priče ove poljske spisateljice.

Roman "Beguni" predstavlja svet savremenih Beguma. To je svet permanentnih putnika koji imaju svoje proizvode, putničku kozmetiku, sopstveni jezik i psihologiju. O knjizi govore Ljiljana Šop, Milica Markić, Olga Savić i Aleksandra Nikolić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Olga Tokarčuk jedna je od vodećih imena poljske književnosti među piscima srednje generacije. Dabitnica je brojnih književnih priznanja i nagrada. Njena dela prevedena su na dvadesetak svetskih jezika, a mnoga su poslužila kao književni predložak za pozorišne komade i filmska ostvarenja.

Predstava "Akvarijum" koja se sutra izvodi na sceni "Kult" rađena je na osnovu dramatizacije Olgine priče "Generalna proba".

Najava moguće ekološke katastrofe dovodi obične ljude u situaciju kad ne mogu ništa sami da odluče ili učine jer se dešavaju stvari koje su van njihovih moći. Ova igra, istovremeno humorna i tužna, praćena je svirkom na mnogo bubnjeva, činela, truba i zvečki kojom mlada perkusionistinja kao ovozemaljski anđeo nastoji da upozori i navede učesnike da otkriju mnoge do tada zamagljene međusobne odnose.

Dramatizaciju i režiju predstave "Akvarijum" potpisuje Olga Savić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.