Roman Nikolaja Tabakova „Da”

Izvor: Politika, 04.Jun.2013, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman Nikolaja Tabakova „Da”

Izdavačka kuća „Klet” objavila je roman „Da” bugarskog književnika Nikolaja Tabakova, u prevodu Ivane Davitkov, i kako je najavljeno tokom jučerašnjeg razgovora sa novinarima, „Klet” će, kao deo velike porodice evropskih izdavača, ubuduće težiti da svojim literarnim izdanjima povezuje balkanske pisce. Ovaj roman Nikolaja Tabakova, inače jednog od najčitanijih savremenih bugarskih pisaca, autora koji je po drugi put gost Beograda, kod nas je štampan samo mesec dana posle nemačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prevoda. Tabakov je dobitnik prestižne književne nagrade Saveza bugarskih pisaca, za roman „Neće uvek biti tako”, koji je 2009. godine proglašen za knjigu godine. Na srpski je prevedena i njegova zbirka priča „Crtati po vodi”.

Prema rečima književnog kritičara Petra Arbutine, roman „Da” govori životu „da” ne na način apsolutnog oslobađanja, već dubinskog, tradicionalnog i duhovnog razumevanja, otkrivanja prisustva višeg smisla u stvarima, pojavama, komunikaciji, prirodi…

– To je jedna od osnovnih ideja ovog neobičnog romana „za decu i mlade”, kako je slično štivo nazivano na ovim prostorima. I zaista, šta želi da kaže Nikolaj Tabakov modernom mladom čitaocu, kome je hiperprostor interneta i modernih komunikacija postao primarna stvarnost? Koga će taj mladi čitalac da prepozna u liku Kamena Eneva, koji ne želi da pristane na svet betonskih stubova i postaje iscelitelj? Prepoznaće odgovore o jednoj višoj stvarnosti, prefinjenoj i nevidljivoj, kao i o drugom svetu ratova miševa i ljudi. Unutar takve realnosti treba prepoznati vrednosti, otkriti ih u tradiciji, iskustvu, prirodi, ljubavi, jeziku…, rekao je Arbutina.

Nikolaj Tabakov takođe je kao glavno određenje ove svoje knjige imenovao životnu afirmaciju, iskazivanje „da” životu, čak i u ovom vremenu u kojem, kako je rekao, i njegove kolege pisci uviđaju nešto strašno, čak beže u rezignaciju i tugu.

– Često kažemo da ne želimo da živimo u ovoj ili onoj sredini, u ovakvim društvima. Ali, kada bi nam neko saopštio da imamo još samo tri dana života, onda bismo prigrlili sve što imamo. Moja knjiga nije ironična, ona samo pokušava da definiše šta to znači biti u ovom svetu – dodao je Tabakov.

M. V.

objavljeno: 05.06.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.