Новосадске занатлије: Украсни ваљци „RollerRock“ (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Feb.2023, 16:00

Новосадске занатлије: Украсни ваљци „RollerRock“ (ФОТО/ВИДЕО)

Упознајте породицу Шука и њихову малену фабрику украсних ваљака у Бегечу. Своју мануфактуру основали су пре више од пет година с циљем да оживе овај стари занат и како би дуго чувано породично благо, скривено у прашњавим ладицама угледало светлост дана. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Уколико сте упознати са културом војвођанских домаћинстава и салаша, онда знате колико је кроз историју било цењено украшавање унутрашњих зидова и просторија куће.
Те шаре су биле симбол лепоте, уметности и украшавања животног простора које су одавале утисак топлине дома.
Зуб времена начео је и овај занат, али сплетом околности, догодила се нова искра, а еснаф је добио нове ентузијасте. Фото: Градске инфо Поновном употребом украсних ваљака, овај тип дизајнирања животног простора, може се рећи, пролази кроз својеврсну ренесансу и у данашњем свету дизајнирања, право је освежење.
На самом почетку у процес производње била је укључена цела породица, али како се мануфактура развијала, Зорка је са својим супругом, започела породични бизнис.
С обзиром да се израдом таквих ваљака баве обновом културног наслеђа, дошли су до закључка да ваљци изазивају велику потражњу и интересовање, купци су одушевљени па самим тим „RollerRock“ производња ради пуном паром.
Зорка каже да су тренутно једина породица која производи украсне ваљке у Србији и која на мала врата враћа овај заборављени занат, а колекцију од минимум 150 мустри планирају да прошире. Фото: Градске инфо „У почетку није било лако, јер треба потрефити рецептуру, а ми нисмо из те бранше. На крају смо успели у томе да ваљци буду фукционални, да изгледају како треба и да остављају отисак“, каже Зорка, предузетница „RollerRock“ породичне мануфактуре.
Процес израде ваљка није једноставан, сваки ваљак производи се ручно и пече се у калупу према старој рецептури на одређеној температури.
Користи се квалитетна силиконска гума, која због своје карактеристике омогућава ваљку одговарајућу мекоћу и лако руковање при раду, тако да се могу осликавати не само зидови већ и све друге равне површине попут текстила или намештаја. Фото: Градске инфо „Цео дан смо ангажовани око израде ваљака, супруг обавља грубе машинске радове, а ја се бавим финим радовима, продајом и маркетингом. Присутни смо на друштвеним мрежема и трудимо се да будемо видљиви како би нас пронашли сви заинтересовани купци“, за Градске инфо је рекла Зорка.
Колико је интересантна израда украсних ваљака можете погледати у нашем видео и сазнати о још једној занатској причи. Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Novosadske zanatlije: Opančar Mića (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадске занатлије: Украсни ваљци „RollerRock“ (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.