Rokerova borba protiv dima iz kamina

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rokerova borba protiv dima iz kamina

Poznati roker Bono Voks žali se da mu je apartman u Njujorku obavijen pravom dimnom zavesom

Pevač irske grupe U2 Bono Voks, poznat po borbi za socijalnu pravdu, ovih dana se spori zbog nečega manje značajnog za planetu i rešavanje dugova zemalja Trećeg sveta, ali važnog za njegovu porodicu. Naime, Voks se sukobio sa firmom "Manhattan Cooperative Housing Association" koja je vlasnik zgrade u Njujorku, u kojoj poznati roker živi sa svojom porodicom.

Voks je digao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glas i protiv kolege i komšije Bilija Skvajera. Dvojica muzičara žive u takozvanom Sanremu, zgradi sa kulama bliznakinjama koja gleda na zapadni deo njujorškog Central parka. Sanremo, koji se nalazi u 74. ulici u Njujorku, dom je i drugih poznatih ličnosti, poput glumca Stiva Martina, reditelja Stivena Spilberga...

Do rasprave i protesta došlo je zbog toga što dim iz odžaka ulazi u stan popularnog muzičara, što njegovoj porodici veoma smeta.

Stanari pričaju da je Bono 2003. godine kupio apartman u potkrovlju zgrade od Stiva Džobsa, osnivača "Epla" za 14,5 miliona dolara. Džobs je prethodno potrošio milione dolara na renoviranje, iako nikada nije živeo u ovom apartmanu. U jednom trenutku posle useljenja Bono, čije je pravo ime Pol Hjuson, i njegova supruga Ali Hjuson koji imaju i kuće u Dablinu i na jugu Francuske, primetili su da dim iz odžaka na krovu silazi u njihov stan, rekao je jedan od stanara te zgrade.

Slavna porodica je odmah posle toga kontaktirala nadležne zbog problema sa dimom koji dolazi iz kamina u drugim apartmanima. "Bono je bio ljubazan i rekao je da probamo da učinimo nešto da se problem reši jer ne može da dozvoli da mu dim ulazi u stan, budući da jedno od njegovo četvoro dece ima astmu", izjavila je jedna stanarka zgrade.

I pre toga su se stanari ove zgrade, koja je izgrađena 1930. godine, žalili na istu stvar. Bord vlasnika je naredio da se kamini ne koriste dok se problem ne razmotri, međutim, stanari u 40 od 135 apartmana u toj zgradi koriste kamine. Jedan od njih je i pomenuti pevač Bili Skvajer koji živi na trećem spratu i čiji je kamin i dimna zavesa koju pravi pretnja Bonovoj porodici. Međutim, Skvajer nije želeo da komentariše optužbe kolege.

"Bunt protiv dima nije slučaj razmažene zvezde sa nerazumnim zahtevima, već je to stvar zdravlja i bezbednosti", izjavio je predstavnik za štampu irskog benda.

Bono, koji je pre nekoliko dana prisustvovao sastanku država G8 u Nemačkoj da bi zatražio od zemalja članica ovog saveza više pomoći za afričke zemlje, nije želeo javno da komentariše ovaj problem.

Vlasnici i stanari ove zgrade imali su godišnji sastanak 8. maja. Iako je pitanje kamina pokrenuto na tom sastanku, do rešenja problema nije došlo pošto su većini stanara važnije druge stvari, poput kućnih ljubimaca. S obzirom na to da je zima prošla i da se kamini bar neko vreme neće koristiti, Bonu je ostalo da pokuša da reši problem do sledeće sezone.

J. K.

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.