Rok za preregistraciju do kraja juna

Izvor: Studio B, 05.Jan.2012, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rok za preregistraciju do kraja juna

Preregistracija privrednih društava moći će da se obavi od 1. februara do kraja juna, najavio je direktor Agencije za privredne registre (APR) Zvonko Obradović.

Zakonom o privrednim društvima (usvojenim u maju prošle godine) bilo je predviđeno da preregistracija privrednih društava počne 1. februara 2012. i završi do kraja aprila, ali je, naknadnim izmenama i dopunama tog Zakona, (usvojenim krajem decembra prošle godine), rok za usklađivanje akcionarskih društava pomeren >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na 30. jun, objasnio je on u izjavi za sajt te institucije.

Ističući da se same registracione prijave APR-u mogu podneti do 15. jula, Obradović je precizirao da je pomeranjem roka obezbeđeno da privredni subjekti izbegnu velike troškove, naročito akcionarska društva, koja bi, da je ostalo na snazi staro rešenje, morala da održe dve skupštine akcionara, gde bi na jednoj usaglašavali akte, a na drugoj usvajali rezultate poslovanja.

On je podsetio da je Zakonom o privrednim društvima bilo predviđeno brisanje svih društava koja su iskazali gubitak, prinudnom likvidacijom, ali je izmenama tog pravnog akta, postignuto da se ta odredba ne primenjuje.

"Mi već imamo Zakon o stečaju i mehanizme po kojima ćemo automatski brisati kompanije koje su, inače, duže u blokadi od godinu dana. Dakle, postoji mehanizam da se nesolventne kompanije brišu iz registra i mislim da smo našli najbolje moguće rešenje", objasnio je Obradović i naveo da se imalo u vidu i otežano poslovanje firmi, u periodu krize.

APR će, istakao je, početi i sa objavljivanjem dokumenata o privrednim subjektima, odnosno akata o osnivanju i to će dati dodatni kvalitet informacijama koje će biti na raspolaganju korisnicima.

Obradović je naveo i da su usvojene i izmene Zakona o Agenciji za privredne registre, ocenivši da su bile neophodne jer se u međuvremenu broj registara koje Agencija vodi povećao sa tri na 15.

"Mi smo u periodu kada je Agencija osnovana 2005. godine imali tri registra - za privredne subjekte, zalogu i lizing, a od oktobra 2009. pa u naredne dve godine, počeli smo da vodimo 12 novih registara", podsetio je Obradović.

Direktor Agencije za privredne registre rekao je i da će ta agencija u 2012. godini "insistirati na zaštiti autorskih prava na bazama podataka".

"Mi smo uočili brojne zloupotrebe koje se dešavaju sa javno dostupnim podacima, ali i podacima iz baza privrednih subjekata. Agencija je formirana kao jedinstvena baza, sa ciljem da podigne nivo pravne sigurnosti. U više navrata upozoravali smo na određene pojave zloupotreba i lažnog predstavljanja. Ovoga puta ćemo insistirati da se naša baza podataka štiti po osnovu autorskih i srodnih prava i videćete u praksi da ćemo u svakom slučaju reagovati", rekao je Obradović.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.