Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rok opet u Čačku

Rok opet u Čačku

ČAČAK - Rok scena u Čačku u poslednjih nekoliko godina povratila je snagu koju je u protekloj deceniji u velikoj meri izgubila. U Čačku postoji dvadesetak grupa različitih žanrovskih opredeljenja, a zajedničko im je nastojanje da Čačku vrate epitet urbane sredine.

Nažalost, u gradu ne postoji prostor za mlade u kojima bi bendovi mogli da vežbaju i povremeno sviraju pred publikom. Veoma malo sponzora zainteresovano je za pomoć rokerima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer su u narodnjačkim vodama, a i gradski oci su okrenuti promociji melos parada. Rastko Radičević iz 'Neutralne zone' kaže da je situacija malo bolja u odnosu na devedesete, kada se nije moglo zaraditi ni za održavanje instrumenata.

- Danas ima mnogo mladih muzičara, ali zbog nedostatka para sve je na dosta niskom nivou. Instrumenti su skupi, a nema gde ni da se svira. Niko iz opštinske vlasti ne želi da ulaže u ovu muziku, pa imam osećaj kao da se vraćamo u devedesete - kaže Radičević.

Njegovo mišljenje deli mladi Marko Mihajlović Mare iz grupe 'Ringišpil', koji je šupicu pored svog stana preuredio u mini studio.

- U Čačku ozbiljnije rade bendovi 'Mrtva priroda', 'Konflikt', 'Demokratik teror'. Ali i oni žive u velikoj besparici. Zbog toga u Požegi snimaju samo bubanj, a glas u Kragujevcu. Na taj način izrada demo snimka košta od 150 do 200 evra po pesmi. Grad nema sluha za nas. Za mene je pravi šok bio kada sam čuo da metal sastavi pevaju o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću - kaže Mare.

Rokere raduje veća posećenost klubova i kafića u kojima nastupaju rok bendovi: 'Geto', 'Velvet', 'Samuraj', 'Enigma', 'Strip', 'Zanzibar', kafe Moto kluba Mančula programski organizuje rok večeri na koje je gotovo nemoguće ući ako se na vreme ne obezbedi mesto.

Afirmaciji čačanskih muzičara u velikoj meri doprinelo je snimanje kompilacije pod nazivom 'Studio izdržljivost'. Pokrenut od samih muzičara, a finansijski podržan od strane Programa 'Otvoreni put E -761', ovaj projekat pokazao se kao pun pogodak. Vlade Radović, organizator projekta i član grupe 'Hobi', kaže da je dosta urađeno, ali da je još mnogo toga potrebno.

- Četiri od 11 grupa koliko je bilo na kompilaciji već su afirmisane. 'Manisent i mentalnost' bili su na turneji po Nemačkoj, 'A-fer' je napravio album, 'Corcovado' pregovara sa B92 da snimi prvi CD, a afirmisan je i 'Democratik terror' - kaže Radović.

V. Trtović - N. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.