Rojters: Ubijali su decu tokom rata

Izvor: B92, 12.Dec.2022, 19:24

Rojters: Ubijali su decu tokom rata

Nigerijska vojska ubijala je decu tokom rata protiv islamističkih pobunjenika na severoistoku zemlje, naveo je danas Rojters.

Agencija se pozvala na svedočenja više od 40 vojnika i civila koji su rekli da su svedočili kada su pripadnici vojske ubijali decu.

Među izvorima su roditelji i drugi civili, kao i vojnici koji su rekli da su učestvovali u nekoj od desetina vojnih operacija prilikom kojih su ubijana deca. U Rojtersu navode da je ubijeno najmanje 60 dece u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šest pojedinačnih incidenata. Agencija je istragu i izveštaj zasnovala na intervjuima sa 44 civilna svedoka koji su imali saznanja o ubistvima i nestancima dece, kao i na intervjuima sa 15 pripadnika bezbednosnih snaga, uključujući vojnike i pripadnike lokalne milicije, koji su rekli da su učestvovali ili posmatrali planska ubistva dece. General-major nigerijske vojske Kristofer Musa tvrdi da vojska nikad nije ciljano ubijala decu, a Rojtersov izveštaj opisao kao ''deo stranih napora da se potkopa borba Nigerije protiv islamističkih pobunjenika''. Vojska Nigerije poslednjih 13 godina je u sukobu sa islamističkim pobunjenicima na severostoku zemlje. Od početka sukoba umrlo je najmanje 300.000 ljudi, a prema navodima, UN najviše njih je stradalo od gladi ili bolesti, a samo deo od posledica oružanog sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"TRAŽIMO DODATNE INFORMACIJE" SAD zabrinuta zbog izveštaja o ubistvima dece u Nigeriji

Izvor: Blic, 13.Dec.2022, 14:32

Američki Stejt Department saopštio je sinoć da je ''duboko zabrinut'' izveštajima Rojtersa o tome da je nigerijska vojska ubijala decu u borbi protiv islamističkih pobunjenika.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.