Rojevi malih zelenih buba u centru  grada

Izvor: Blic, 09.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojevi malih zelenih buba u centru grada

Da su komarci najdosadniji letnji insekti važilo je do pre nekoliko dana, kada se u centru grada pojavilo mnoštvo neobičnih zelenih bubica. Ovi insekti, veličine svega nekoliko milimetara, padaju sa drveća na prolaznike, a s obzirom na to da ih ima u velikom broju i da su nepodnošljivi, moglo bi se reći da su komarci ovog leta dobili konkurenciju.

- Prolazio sam Ulicom kraljice Marije ka Bulevaru i odjednom osetio iritantno peckanje na ruci. Ugledao sam nekoliko malih zelenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << buba i iznenadio se jer slične ranije nisam viđao - priča sugrađanin Vlada T.

U JKP „Zelenilo Beograd" kažu da je reč o bezopasnim insektima i da nije preporučljivo suzbijati ih u gusto naseljenim delovima grada, zbog štetnog uticaja pesticida na ljude.

- U pitanju je insekt Mrežasta platanova stenica. Ovo je fitofagna vrsta, što znači da ne napada ljude, već se hrani isključivo biljnim sokovima. Suzbijanje ovih insekata hemijskim sredstvima JKP „Zelenilo-Beograd" neće vršiti, jer se radi o saobraćajnici sa velikim protokom vozila, i delu koji je veoma gusto naseljen, pa upotreba pesticida ne dolazi u obzir, kao i zbog činjenice da je ova aktivnost (faza razvoja) pomenutih insekata ograničena na kraći vremenski period - objašnjavaju u „Zelenilu".

Iako u „Zelenilu" tvrde da male zelene napasti ne ujedaju, sugrađani su ubeđeni da na koži posle njih osećaju blago peckanje.

U „Gradskom zelenilu" tvrde da zelene bube koje padaju sa platana, na samom drveću ne izazivaju veće štete osim male hloroze na listovima. Međutim, u izveštaju Šumarskog fakulteta iz 2008.godine navodi se da je „lišće platana u Bulevaru kralja Aleksandra jako napadnuto američkom mrežastom stenicom", te da je neophodno njeno suzbijanje, dok se na sajtu vikipedije navodi da je ova stenica u velikom broju štetna za sve vrste biljaka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Invazija "malih zelenih" na centar Beograda

Izvor: Mondo, 09.Avg.2010

Da su komarci najdosadniji letnji insekti važilo je do pre nekoliko dana, kada se u centru grada pojavilo mnoštvo neobičnih zelenih bubica.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.