Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roj Nejtanson oduševio Šapčane

Roj Nejtanson oduševio Šapčane

ŠABAC - Oduševljenje, dugi aplauzi i neskriveno zadovoljstvo na licima Šapčana. To je samo deo pozitivne atmosfere na prvoj večeri 'Blues & Jazz festivala' u sali Šabačkog pozorišta. Iako je prema rečima umetničkog direktora i muzičara Vlade Maričića Šabac i pre Drugog svetskog rata imao džez bendove, sada ima malu, ali profilisanu i zahvalnu publiku.

Pred skoro punom salom festival je otvorio pančevački bend >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Ognjen i prijatelji' čiju muziku karakterišu balkanski motivi i podneblje. Zato i ne čudi što je upravo ovaj bend podgrejao atmosferu pred nastup američkog 'Nathansnon’s Barbs Banda', koji je pomerio granice džeza i za one upućenije u ovu vrstu muzike.

Nesvakidašnji spoj muzike i poezije, zatim džeza i drugih muzičkih pravaca, kao što su rok, hip-hop i rep, ostavljali su gledaoce bez daha, a neke pomalo i zbunjene. Upućeniji Roja Nejtansona porede sa Frenkom Zapom i Tomom Vajtsom čija je muzika prenosila atmosferu Njujorka, a koja odiše motivima Nju Orleansa.

- To je tačno - kaže za 'Blic' Roj Nejtanson, kompozitor, saksofonista i edukator. - Odrastao sam u Bruklinu i svestan sam da sam u svoju muziku uključio dosta takvih uticaja. Iako sam sumnjao da će publika razumeti tekstove, u toku koncerta sam stekao utisak da iako ne razumeju sve, uspešno komuniciraju sa mnom. Oduševljen sam, ovde su ljudi divni i odišu pozitivnom energijom.

Uz Nejtansonov hit iz 1960. 'Sany', koji su mnogi izvođači eksploatisali, Šapčani su i pevali. Međutim, najviše oduševljenja je izazvao mladi Napoleon Medoks, kako ga zovu, human beatbox, čovek koji je ceo koncert svirao samo svojim ustima bez instrumenta, a posetioci su imali utisak da svira najmanje tri instrumenta.

Vlada Maričić ubeđen je da će ova manifestacija omogućiti mladim Šapčanima da profilišu svoj ukus i zavole i neguju džez pravac.

Sanja Bečejić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.