Rohani preuzeo dužnost predsednika Irana

Izvor: Blic, 03.Avg.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani preuzeo dužnost predsednika Irana

Hasan Rohani je danas preuzeo dužnost predsednika Irana od Mohameda Ahmadinedžada, pošto ga je vrhovni vodja ajatolah Ali Hamnei proglasio za čelnika države na ceremoniji u Teheranu, saopštila je danas državna televizija.

Sutra će 64-godišnji Rohani, koji važni za umerenog političara, javno položiti zakletvu u iranskom parlamentu, preneo je Rojters.

Rohani, koji je nenadano pobedio na junskim predsedničkim izborima, bivši je iranski pregovarač u pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o teheranskom nuklearnom programu i bio je islamski aktivista pre revolucije 1979.

Rohanija podržava iranski reformski pokret koji hoće da novi predsednik sprovede stvarne promene -uključujući oslobađanje političkih zatvorenika i ukidanje međunarodnih sankcija koje su uništile privredu zemlje.

Ali on neće biti glavni u donošenju odluka, jer u Iranu poslednju reč ima vrhovni verski vođa, a ne predsednik.

Rohani je uoči preuzimanja dužnosti izjavio da je izraleska okupacija "stara rana ta telu islamskog sveta", povodom obležavanja Dana Jerusalima u Iranu.

Njegova izjava je slična komentarima koje su iranski lideri davali na taj dan koji je posvećen pružanju podrške Palestincima i kritikovanje Izraela, navodi BBC.

Iran od islamske revolucije 1979. negira pravo Izraela na postojanje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rohani zvanično predsednik Irana

Izvor: RTS, 03.Avg.2013

Hasan Rohani zvanično preuzeo funkciju predsednika Irana od Mahmuda Ahmadinežada, pošto ga je zvanično podržao vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei. Rohani će sutra položiti zakletvu u parlamentu...Na svečanosti koju je uživo prenosila državna televizija, Hasan Rohani zvanično je danas...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.