Izvor: Nezavisne Novine, 09.Avg.2017, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani imenovao žene za svoje zamjenike

TEHERAN - Iranski predsjednik Hasan Rohani imenovao je dvije žene na položaje potpredsjednika države, dan nakon što su ga reformisti kritikovali jer nije nominovao nijednu ženu za ministarske funkcije.

Masumeh Ebtekar, poznata u svijetu kao portparol u vrijeme talačke krize u Ambasadi SAD tokom osamdesetih, zadužena je kao potpredsjednik za ženska pitanja.

Ona je u prethodnoj Rohanijevoj administraciji bila zadužena za prirodnu sredinu.

Laja Džonedi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << će se kao potpredsjednik baviti pravnim poslovima, a još jedna žena, Šahindokt Movlaverdi, postavljena je za specijalnog savjetnika za građanska prava, prenio je AFP.

Rohani je u prethodnom mandatu imao tri žene na položaju potpredsjednika, a sada mu je ostalo još nekoliko nepopunjenih pozicija.

Reformisti su juče saopštili da je Rohani popustio pod pritiskom vjerskog establišmenta, pošto nije predložio nijednu ženu za ministarske pozicije u svom kabinetu.

Rohani, klerik umjerenih stavova, u maju je na izborima porazio tvrdolinijaša Ebrahima Raisija zahvaljujući podršci reformista. On je tada obećao da će unaprijediti građanska prava i obnoviti veze sa Zapadom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.