Rogozin: Sakašvilijeva poslednja greška

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rogozin: Sakašvilijeva poslednja greška

MOSKVA/BRISEL - Otvorivši paljbu po ruskim državljanima i mirovnjacima, predsednik Gruzije Mihail Sakašvili napravio je "poslednju grešku u svojoj političkoj karijeri", ocenio je sinoć Dmitrij Rogozin.

Rogozin, koji je hitno prekinuo godišnji odmor zbog žestokih sukoba gruzijskih i južnoosetijskih snaga u Južnoj Osetiji, rekao je da su postupci gruzijskog predsednika "praktično istup protiv suvereniteta Rusije, ratni zločin, koji se ne prašta", prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je agencija Itar-Tas s.

"On je prekoračio liniju koju normalnim političarima nije dozvoljeno da prelaze", rekao je ruski diplomata u Briselu.

Baš na otvaranje Olimpijade

Prema Rogozinovim rečima, datum napada nije izabran slučajno, jer su počele Olimpijske igre i očekivalo se da će pažnja međunarodne zajednice biti manje usmerena na "gruzijsku agresiju".

Predstavnik Rusije pri NATO je rekao da, bez obzira na sezonu godišnjih odmora u Evropi, namerava da održi niz konsultacija sa predstavnicima zemalja Alijanse kako bi ih upoznao sa objektivnom situacijom u Južnoj Osetiji, autonomnoj oblasti otcepljenoj od Gruzije.

Sakašvili - ratni zločinac

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin izjavio je večeras da je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili ratni zločinac koji je organizovao etničko čišćenje.

Na pitanje novinara televizije "Rusija" da li postoji razlika između onoga za šta Haški tribunal tereti bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i toga što radi gruzijski predsednik, Rogozin je odgovorio da je to "u stvari potpuna kopija, potpuna analogija, to za šta je suđeno Miloševiću ili drugim srpskim funkcionerima".

Prema rečima ruskog diplomate, Sakašvili je "realno organizovao etničko čišćenje i doneo odluku o uništenju hiljada ljudi".

"Sakašvili je ratni zločinac, u to nema nikakve sumnje", rekao je Rogozin, a na pitanje da li se može očekivati postavljanje pitanja odgovornosti po međunarodnom pravosuđu, rekao da pravnici ili diplomate "mogu da govore posle", a sada je to "stvar vojske".

Zaštita ruskih građana

"Sada je glavno ostvariti to da Sakašvili dobije 'po zubima', jer je pokrenuo podmukli rat", rekao je stalni predstavnik Rusije pri NATO, dodajući daje izvršena agresija "protiv suvereniteta Rusije, građana i mirovnjaka Rusije".

Rogozin je rekao da su tri glavna cilja Rusije u Južnoj Osetiji prekid vatre, minimalizovanje broja žrtava i obezbeđenje zaštite ruskih državljana.

Od nešto više od 70.000 stanovnika Južne Osetije ogromna većina ima rusko državljanstvo i pasoše.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.