Rodoljub Milović - put od uspona do pada

Izvor: Press, 30.Jun.2014, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodoljub Milović - put od uspona do pada

 Godina 1999. za njega je sudbinska. Tokom pretresa stana na Mirijevu u koji je upao sa dvojicom inspektora, narko dileri su zapucali i na njegove oči ubili mu kolege, a njega ranili.
O toj akciji ne voli da priča kao ni o još jednom ranjavanju prilikom rutinske portage.
Iste godine ubijen mu je kolega i prijatelj policijski inspektor Dragan Simić, čije ubistvo do danas nije rešeno.
Posle 2000. Milović je prebačen u Poskok, specijalnu policijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jedinicu. Nakon ukidanja POSKO-a, postaje  jedan od šefova službi UBPOK a koje su se bavile otmicama i drugim zločinima zemunskog klana.
Iz tog perioda datira Ii njegovo poznantsvo sa Ljubišom Buhom Čumetom koji je tada tretiran kao registrovan kontakt i saradnik. I ništa više od toga. Istakao se u akciji Sablja u kojoj je zamalo bio uhapšen zbog sumnje da je od Zvezdana Jovanovića iznudio priznanje za ubistvo Zorana Đinđića. Posle vanrednog stanja nastavio je da se bavi zemuncima i to ciljanim potragama zbog čega su mu članovi najbliže porodice bili ugroženi. U maloj  kancelariji iza tada glavne zgrade MUP -a u Kneza Miloša 101 njega i još desetak operativaca zatekao je ministar Dragan Jočić. Posle niza konsultacija i uveravanja (između ostalog i od tadašnjeg šefa beogradske policije, a sadašnjeg savetnika predsednika Republike) da se radi o skromnom, poštenom i hrabrom operativcu imenovan je za šefa beogradskog UKP. Posle imenovanja Milorada Veljovića za direktora Milović postaje načelnik kriminalističke policije. Prioritet u poslu su mu Zemunci što rezultira hapšenjem Aleksandra Simovića u Beogradu, a zatim lociranjem Miloša Simovića i Sretka Kalinića u Zagrebu.

Opsednutost u potrazi za Zemuncima išla je do tog nivoa, da je u akciju hapšenja išao zajedno sa specijalcima SAJ -a. Oni zamaskirani sa pancirima, on goloruk. Roćko, je l ovaj? - upitao je tada jedan od SAJ-ovaca pokazujući prstom na gologuzog Simovića i tako praktično zemuncima rekao ko im je od policajaca došao glave. Lično je hapsio i osumnjičene za ubistvo Ive Pukanića.
Onda sledi otkriće Luke Bojovića kao jataka zemunskog klana, pa i godine razbijanja Bojovićevog klana. Zatim Balkanski ratnik.
Njegovo ime nepoznato je bilo javnosti sve dok u dnevnim novinama februara 2010. godine nije osvanuo članak da baš njega, kao i dvojicu operativaca Šarićev klan hoće da likvidira. Sledi otkriće o Branku Lazareviću i godine političkog zamešateljstva. Predsednik Boris Tadić odlikovao je medaljom Obilića, najvišim državnim priznanjem, a pre toga odlikovanjima okitili su ga Svetozar Marović, Vojislav Koštunica, Slobodan Milošević. Zbog izvrsnog rada Dragan Jočić i Ivica Dačić su mu poklonili specijalne pištolje. Ivica Dačić ga je unapredio u generala, iako je pripadao neuniformisanom sastavu policije.
Blistavu karijeru pokvarile su istrage sa političkim konotacijama, privrednim kriminalom i pranjem para o kojima Milović, kao ekspert za ubistva i drogu, nije imao pojma.
Od operativca koji se kleo da nikada neće dati nijedan intervju, postao je medijska zvezda. Komentarisao je hapšenje Miroslava Miškovića, poštenje najviših državnih funkcionera (kada  mu je podmetnut listing za prisluškivanje), javno je iznosio tvrdnje da je neko uzeo novac od predaje Šarića, polemisao je sa BIA, hvalio se da bi voleo da je Papaja... Neprimereno za visokog policijskog zvaničnika koji se očigledno preigrao na terenu politike i medija u kojima nije ekspert. umesto da ode u penziju kao najbolji policajac svih vremena smenjen je kao najgori, uz slike u medijima nalik poternicama. Na kraju je rečeno da je on pošten policajac, ali da zbog svega mora da bude smenjen. Da li će otići u penziju ili će dobiti mesto u sistemu još nije jasno.
Zamerio se mnogima i država je dužna da se pobrine o njegovoj bezbednosti jer se njegovom, smenom mnogi neće zadovoljiti. Ako je nešto zabrljao, neka krivično odgovara. Po svemu sudeći biće samo da se preigrao, da je dopustio da ga zloupotrebe saradnici, svedoci i oni obični, kao i kontakt prevaranti koji su ga lažnim putem navodno vodili do Darka Šarića i time kompromitovali pred državnim vrhom.
 Malo je poznato da je smenjeni načelnik UKP poznavalac numerologije, pobornik joge i meditacije, policajac koji često citira Sergeja Jesenjina i Ivu Andrića. Neke znakove pored puta u poslednjoj igri velikih brojeva izgleda nije dobro pročitao.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.