Roditeljska kuća za tri porodice obolele dece

Izvor: Blic, 16.Sep.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditeljska kuća za tri porodice obolele dece

U prestižnom delu Beograda, na Bežanijskoj kosi, ušuškana u Ulici vajara Živojina Lukića, od juče se nalazi potpuno opremljena nova roditeljska kuća.

U tri dvokrevetne spavaće sobe sa terasama, dva velika kupatila, zajedničku kuhinju, prostran dnevni boravak sa modernim nameštajem već danas useliće se tri porodice sa decom obolelom od raka, a objekat je privremeno oduzet od članova klana Darka Šarića.

Na molbu Svetlane Vukajlović, direktorke Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zavoda za zdravstveno osiguranje, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ustupila je jedan od objekata oduzetih od pripadnika Šarićevog klana. Reč je o kući od 120 kvadrata koja je prilagođena za smeštaj dece koja se leče od raka i njihovih roditelja.

- U prvoj roditeljskoj kući koja je otvorena početkom godine danas stanuje 12 porodica, a u ovu će se u četvrtak privremeno useliti tri porodice - rekla je Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

Ona je napomenula da iako napušta mesto direktorke RZZO, nastaviće da pomaže adaptaciji i treće ovakve kuće - u „Doktorovoj kuli” u okviru Kliničkog centra Srbije.

Prema rečima Slobodana Homena, državnog sekretara u Ministarstvu pravde, Direkcija za oduzetu imovinu i dalje će pružati pomoć socijalno ugroženim delovima našeg stanovništva.

- Ovo je već četvrti objekat koji ustupamo u Beogradu i to je jedna vrsta kosmičke pravde jer će imovina nekoga ko je učinio krivično delo pomoći oboleloj deci - naglasio je Homen.

Kompanija „Eurosalon” kompletno je opremila ovu kuću neophodnim nameštajem. Deca koja se leče od raka a dolaze iz unutrašnjosti Srbije iz ove kuće svakodnevno će odlaziti na terapiju u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj ili na terapiju i zračenje u Institut za onkologiju i radiologiju. U Srbiji godišnje više od 200 dece oboli od raka, a kontrole i terapije traju i po nekoliko meseci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.