Izvor: N1 televizija, 27.Sep.2018, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji o avionima Vlade: Gest dobar, moglo i ranije...

Pacijentima u Srbiji dostupna je nova mogućnost prilikom lečenja. Za brži transport dece i obolelih koji treba da se leče u inostranstvu ili da se izdaleka prevezu u srpske bolnice, Vlada Srbije na raspolaganje je stavila dva svoja aviona.

Izvor: N1

Oni se mogu koristiti po posebnom protokolu, a u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za N1 kažu da je pacijentima tokom leta garantovana bezbednost i medicinska briga. Vlada je usvojila i odluku o obezbeđivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dodatnih 500 miliona dinara iz budžeta za lečenje pacijenata od retkih bolesti.

Dugačke su liste onih koji čekaju priliku za lečenje u inostranstvu. Na tom putu najčešća prepreka su nedostatak novca i skup transport. Kroz to, nedavno je prošao i dečak Dušan Todorović. Tek nakon prikupljenog novca dobio je priliku da se leči. Najpre je helikopterom iz rodnog Svilajnca prevezen za Beograd, a potom je avionom Vlade Srbije, uz pratnju lekara, odleteo u Barselonu. I on je samo prvi u nizu.

"Obezbeđena su dva aviona, jedan manji i jedan veći koji su non-stop na raspolaganju zdravstvenom sistemu, tako da u svakom momentu bilo da se radi o pacijentu koji odlazi na lečenje u inostranstvo ili se radi o ugroženoj osobi u našoj zemlji ili u inostranstvu", kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

U manjem avionu mogu da se prevoze pacijent, neko od rodbine i medicinska pratnja, dok je veći namenjen za transport 12 osoba. Nadležni kažu da se letovi mogu obavljati svakodnevno, pa su tako, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, u toku pripreme za transport dve devojčice iz Atine i Soluna u Beograd.

U Mrežnoj organizaciji za decu Srbije kažu da roditelji podržavaju gest države, koji je mogao da stigne i ranije.

"S tim što postoji bojazan kod roditelja da će to biti skopčano sa problemima, sa teškoćama, sa procedurama, nije im baš do kraja jasno koliko će to njima biti problem i boje se da ljudi neće biti obavešteni, odnosno da oni koji treba da ih upute, oni koji treba da im pomognu neće imati pravovremenu informaciju, tako da roditelji apeluju da klinike, centri budu upoznati sa celom tom procedurom", kaže direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović.

U Republičkom fondu uveravaju da problema za roditelje i pacijente neće biti. Poručuju da je obezbeđen brz, efikasan i bezbedan sistem.

"Za sada radimo tako što zaista nam je potrebna samo osnovna dokumentacija, znači kakvo je zdravstveno stanje osbe, bilo da je bolesna ili je ugrožena, ukoliko je procenjeno da je neophodan hitan trasport i da osoba može da izdrži taj transport onda odmah kreće, avioni su spremni da polete za sat i po do dva", kaže direktorka RFZO.

Najavljeno je i da bi od 1. oktobra trebalo da se aktivira kol-centar preko kog će se, pozivom na broj 0700 333 443, dobijati informacije o kriterijumima za upućivanje pacijenata na lečenje u inostranstvo.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Država obezbedila avione za prevoz pacijenata

Izvor: N1 televizija, 27.Sep.2018

Pacijentima u Srbiji dostupna je nova mogućnost prilikom lečenja. Za brži transport dece i obolelih koji treba da se leče u inostranstvu ili da se izdaleka prevezu u sprke bolnice, Vlada Srbije na raspolaganje je stavila dva svoja aviona. Pogledajte prilog Jelene Mirković:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.