Roditelji nestalih beba: Zakon neće doneti suštinu - istinu

Izvor: N1 televizija, 08.Nov.2016, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji nestalih beba: Zakon neće doneti suštinu - istinu

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja smatra da je država pokazala u prethodne tri godine, kad je postala pravosnažna presuda Evropskog suda o rasvetljavanju nestanka beba iz porodilišta, da nije bilo političke volje da se uradi nešto za dobrobit roditelja.

"A to je upavo istina gde se naša deca nalaze. Svi sastanci u ministarstvu pravde i nadležnim institucijama i sve naše sugestije pale su u vodu. Država je uradila ovaj predlog zakona onako kako je ona želela >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << – samo formalno će ispuniti deo presude, a neće biti omogućena suština tj. da se pronađe svako nestalo dete", izjavila je ona za N1.

Evropski sud za ljudska prava 2013. godine, doneo je presudu u predmetu Jovanović protiv Srbije kojom se državi nalaže da pronađe model i pravno rešenje za rasvetljavanje više stotina slučajeva nestanaka dece iz porodilišta.

Ispunjavajući tu obavezu, Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o utvrđivanju statusa novorođene dece, za oko 700 dece za koju se sumnja da su nestala, koji bi bi uskoro trebalo i da se nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Suštinsko pitanje je da li želimo da živimo u društvu gde ne znamo šta se dešavalo.

Danilo Ćurčić, pravni savetnik Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) objašnjava da je njime predviđeno se da se uspostavi poseban sudski postupak, vanparnični postupak, na osnovu koga će se utvrđivati činjenice o bebama za koje se sumnja da su nestale u porodilištima u Srbiji.

Međutim, on smatra da postupak nije adekvatan.

"Imate sudska ovlašćenja koja nisu takva da mogu da sprovedu istragu. Imate situaciju gde često porodilišta kažu da je dokumentacija uništena, dakle nemate dokaze. U takvim situacijama bi trebalo da usledi istraga, a to ovde neće biti slučaj jer roditelji u rukama neće imati neophodne papire", objašnjava Ćurčić.

Dodaje da je jedan od predloga Beogradske grupe roditelja bio formiranje posebne komisije koja bi utvrđivala činjenice i gde bi saslušanja bila javna.

"Da mi, kao društvo, imamo priliku da saznamo šta se dešavalo i dođemo do istine koja je suština ovde, a ne naknada štete", kaže Ćurčić.

Podseća da istrage, koje su roditelji dosad pokušavali da pokrenu, nisu dovele ni do čega.

"Zbog toga imamo bojazan da sudski postupci koji su predviđeni neće suštinski dovesti do promena. Čini se da je dosad bio cilj da postupci što duže traju i da se, na neki način, kupuje vreme", kaže on.

Mirjana Novokmet smatra da će se postojećim nacrtom zakona "i poslednji trag dece uništiti" i da nijedan roditelj neće doći do istine.

"Diskirminisani su roditelji. Ograničio se period ko se obraća institucijama. Takođe, nije predviđeno da mogu da se obraćaju i deca, koja bi isto tako trebalo da pišu tužbe. Ograničenje od 10.000 evra ne bih ni komentarisala, ko je uopšte odredio cenu naše dece? Naš cilj je da dođemo do istine i pronađemo decu", kaže ona.

Smatra, stoga, da je predlog zakona "samo bacanje prašine u oči roditeljima i Evropskom sudu".

Mirjana Novokmet kaže da su se pisanim putem obratili svim poslaničkim grupama, Vladi Srbije, ministarstvima i skupštinskim odborima.

"U želji da probudimo razum, svest, kao roditelji da postupaju. Dovoljan je vapaj, izjave roditelja već 14 godina da shvate da ne treba dići ruku za ovaj nacrt zakon", zaključuje ona.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Beogradska grupa roditelja: Nije bilo političke volje

Izvor: N1 televizija, 08.Nov.2016

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja smatra da je država pokazala u prethodne tri godine, kad je postala pravosnažna presuda Evropskog suda o rasvetljavanju nestanka beba iz porodilišta, da nije bilo političke volje da se uradi nešto za dobrobit roditelja...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.