Roditelji američkog studenta: Mučili ga, bio je deformisan

Izvor: B92, 27.Sep.2017, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji američkog studenta: Mučili ga, bio je deformisan

Roditelji studenta iz SAD Otoa Varmbira koji je u zatvoru u Severnoj Koreji proveo 18 meseci opisali su u kakvom je stanju bio njihov sin kada se vratio u SAD.

Varmbir je u Severnoj Koreji bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja krađe propagandnog postera iz hotela u kojem je boravio u januaru prošle godine, a u SAD je stigao u junu ove godine. On je stigao u komi i preminuo je nakon nedelju dana.

Njegovi roditelji su u razgovoru za CNN Severnu Koreju optužili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za terorizam i detaljno su opisali stanje u kom su zatekli svog sina po povratku.

"Dva dana nakon što je stigao kući dobio je temperaturu 40 stepeni", rekao je njegov otac Fred Varmbir.

"Imao je ogroman ožiljak na svom desnom stopalu. Bio je praktično na samrti kada nam se vratio. Grozno je bilo to gledati", dodao je.

Otoova majka Sindi je kazala da je njen sin imao ožiljak koji je prekrivao njegovo "celo stopalo" i kojeg je verovatno dobio zato što je više meseci živeo sa "otvorenom ranom".

"Mrtvozornik ga je pregledao. Ožiljak mu je prekrivao gornji deo stopala. Kako dobijete ožiljak koji prekriva gornji deo stopala? Rekla je da to sigurno rezultat višemesečnog života sa otvorenom ranom", dodala je.

Fred je rekao da porodica nije bila spremna da vidi dvadesetdvogodišnjeg studenta u takvom stanju. Za njegovu suprugu i njihovu ćerku je to bilo previše.

"Glava mu je bila obrijana, a oči su vrdale oko. Bio je slep, gluv i hranio se uz pomoć cevčice. On je bio biljka. Njegove ruke i noge su bile potpuno deformisane. Severnokorejanci su potpuno osramotili Otoa i našu porodicu. Oto je mučen i praktično ubijen", rekao je Fred.

Sindi i Fred su rekli da se njihov sin "nekontrolisano trzao i ispuštao je neljudske zvukove".

Otoov otac je rekao da je izgledalo kao da su mu zube razmeštali kleštima.

Sindi je rekla da su ona i njen muž odlučili da javno istupe jer žele da odgovore druge od odlaska u Severnu Koreju.

"Niko ne mora tamo ići. Oni vam pokažu samo ono što žele da vidite. Ne želim da bilo kome naude ili da ga otmu", rekla je Sindi.

Oto je pušten iz zatvora nakon što su severnokorejski zvaničnici utvrdili da se razboleo i pao u komu.

Tokom gostovanja u emisiji "Fox&Friends", Fred je opisao trenutak kada je ugledao svog sina u avionu.

"Kada smo se popeli na pola stepenica čuli smo neko zavijanje, nesvesni neljudski zvuk za koji nismo znali odakle dolazi. Nastavili smo dalje i ušli u avion. Tada smo videli kako se Oto trza na nosilima i pušta te neljudske zvukove. Sindi i (Otova sestra) Greta su istrčale iz aviona. (Otov brat) Ostin i ja smo prišli Otou", rekao je Fred.

"Imao je obrijanu glavu, cevčicu za hranjenje u nosu, gledao je u prazno i trzao se nekontrolisano i nasilno. Pokušali smo da ga utešimo pa smo uočili da mu je neko kleštima razmeštao zube donje vilice. Severna Koreja nije nikakva žrtva. Oni su teroristi."

"Oni su ga uništili", rekla je Sindi i dodala da se nadala da će se njin sin oporaviti kada se vratio u SAD.

"Mi smo mislili, jer smo optimisti, da će Oto spavati i možda biti u indukovanoj komi dok selekari trude da nađu rešenje za njegovo stanje."

Fred je rekao da su javno istupili jer ih je naljutila tvrdnja Severne Koreje da ona žrtva.

"Oni tvrde da ih sviet zlostavlja, međutim mi vam kažemo da oni nisu nikakva žrtva već da su teroristi. Oteli su ga, mučili i povredili. Nisu oni žrtve", dodao je.

Severna Koreja tvrdi da je Oto oboleo od botulizma, ali američki lekari nisu pronašli nikakve dokaze koji bi to potvrdili.

Američki predsednik Donald Tramp optužio je juče Pjongjang da je "mučio više nego što se može zamisliti" američkog studenta Ota Varmbira.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.