Rodić: Pečat vojske vežbi Viking

Izvor: B92, 08.Apr.2014, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodić: Pečat vojske vežbi "Viking"

Beograd -- Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić posle obilaska učesnika Međunarodne vežbe "Viking 14" izrazio zadovoljstvo učešćem pripadnika Vojske Srbije.

Posle obilaska komandnih tačaka na vežbi, Rodić je rekao novinarima da pripadnici Vojske Srbije na uspešnu realizaciju vežbe značajno utiču i daju značajan pečat.

"U Srbiji možemo da budemo zadovoljni činjenicom da smo se dobro pripremili za ovakvu vrstu vežbe gde imamo učesnike iz sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država", rekao je Rodić.

Vežbi su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković kao i predstavnici zemalja i međunarodnih i organizacija učesnika vežbe.

Vežbu širom sveta izvodi više od 2.500 učesnika iz 40 zemalja i 35 organizacija po jedinstvenom scenariju radi poboljšanja obučenosti civila, vojske i policije da zajednički deluju u jedinstvenom multinacionalnom okruženju.

Srbija ove godine na prostoru Generalštaba prvi put organizuje izdvojeno mesto vežbe "Viking" na kome je uspostavljena komanda multinacionalne brigade, policijska komponenta nivoa čete i kancelarije međunarodnih nacionalnih organizacija.

U Srbiji, kao i u ostale četiri zemlje - Švedska, Irska, Bugarska i Gruzija - gde se nalaze izdvojena mesta, uspostavljeni su svi elementi rukovođenja vežbom i elementi podrške.

Sa glavnim mestom vežbe u Švedskoj, gde su uspostavljeni operativni obučavajući elementi vojne, civilne i policijske komponente, obezbeđena je razmena podataka u oba smera u realnom vremenu.

Koncept vežbe podrazumeva planiranje i sprovođenje mirovne operacije u nestabilnom okruženju a za pripadnike Vojske Srbije predstavlja veliko iskustvo, jer se pri reagovanju moraju uvažiti sve specifičnosti policijskih, bezbednosnih i humanitarnih snaga na terenu.

S obzirom na to da je reč o međunarodnoj vežbi, u kojoj je učestvuje više od 2.500 učesnika iz 40 zemalja i 35 organizacija, scenario je jedinstven.

Vežba se odvija u imaginarnoj državi Bogalend, sa izmišljenom političkom, istorijskom, socio-ekonomskom, vojnom i humanitarnom pozadinom, koji omogućava angažovanje snaga po članu VII Povelje UN.

Svaka zemlja učesnica ima sopstvene vežbajuće elemente za koje razvija sopstvene ciljeve obučavanja, a glavni organizator vežbe je Švedska, uz podršku SAD.

Na izdvojenom mestu vežbe u Srbiji učestvuje 164 predstavnika Vojske Srbije, policije, Crvenog krsta Srbije, međunarodnih organizacija, Fakulteta dramskih umetnosti i oko 30 pripadnika stranih oružanih snaga iz 11 zemalja.

Oni uvežbavaju rad u komandi multinacionalne brigade i standardne operativne procedure, "što im je neophodno na štabnim dužnostima u komandama jedinica u misijama UN".

Vežba "Viking 14" se ove godine održava sedmi put, pošto su, 1999. godine Švedska i SAD na samitu povodom proslave 50. godišnjice od osnivanja NATO-a inicirale održavanje prve vežbe tog tipa.

Od tada, na svake dve do tri godine organizuje se "Viking" čime s pravom uspeva da održi status najobimnije multinacionalne vežbe podržane računarskim simulacijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.