Roda “špijun” ubijena i pojedena nakon oslobađanja u Egiptu

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roda “špijun” ubijena i pojedena nakon oslobađanja u Egiptu

Roda koju je “uhapsila” egipatska policija pod sumnjom da je špijun ubijena je i pojedena nekoliko dana pošto je oslobođena.

Policija je zadržala rodu koju je uhvatio jedan čovek pošto je primetio uređaj pričvršćen za njeno krilo, za koji je pretpostavio da služi za špijuniranje. Istina je, međutim, da su napravu pričvrstili zoolozi kako bi pratili kretanje ptice.

Kako je saopštila Organizacija za zaštitu prirode u Egiptu, roda, kojoj su dali ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Menes, puštena je na slobodu na teritoriji zaštićenog područja na jugu Egipta, ali je odletela na jedno ostrvo u Nilu, gde je uhvaćena i pojedena.

“Rode su hiljadama godina sastavni deo ishrane Nubijaca i sa te tačke gledišta činjenica da je ptica pojedena sama po sebi nije ništa neobično. Ali priča o uspešnom Menesovom oslobađanju bila je kratkog veka i nije mu omogućila da bude zaštićen sve dok ne napusti Egipat”, navodi se na stranici ove organizacije na Fejsbuku.

Ova orhanizacija navela je i da je Egipat već dugo suočen sa problemom nekontrolisanog lova.

"Važno je, međutim, da postoji ravnoteža između potreba lokalnih zajednica i potreba prirode, kao i očuvanja biodiverziteta. Iskreno žalimo zbog tragičnog kraja Menesovog putovanja, ali i ovom prilikom želimo da zahvalimo čuvarima parka u Asuanu zbog velikog truda koji su uložili da bi bezbedno oslobodili belu rodu u zaštićenom području", piše u saopštenju.

Hvatanje rode mnogi doživljavaju kao primer ksenofobije i paranoje u narodu - političko oruđe koje su koristili bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak i smenjeni predsednik Muhamed Morsi, a koji koristi i sadašnji vojni režim.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Roda 'špijun' ubijena i pojedena nakon oslobađanja u Egiptu

Izvor: medio.rs, 08.Sep.2013

Roda koju je uhapsila egipatska policija pod sumnjom da je špijun ubijena je i pojedena nekoliko dana pošto je oslobođena.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.