Roboti umesto vojnih lekara

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roboti umesto vojnih lekara

Napravljen prototip robotizovane vojne poljske bolnice sa daljinskim upravljanjem, "Trauma Pod". Zadatak robota je da zamene tim vojnih lekara na ratištu.

Američki istraživači izradili su robotizovane vojne poljske bolnice sa daljinskim upravljanjem pod nazivom "Trauma Pod".

"Trauma Pod" se sastoji od trorukog robota-hirurga u obliku Bendžamina Pirsa, poznatijeg kao "Hokaj" ili "Sokolovo oko", lik iz popularne američke serije M.A.S.H. o vojnoj bolnici za vreme rata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Vijetnamu.

Za ovaj izum se veruje da će uskoro moći da u potpunosti zameni tim vojnih lekara na ratištu.

Robota-hirurga "asistira" sistem od 12 drugih robota, uključujući i govornog automata nazvanog "Hot lips" (Vrele usne) po nadimku koji je u seriji imala glavna sestra Margaret Hulihen.

Roboti-sestre dodaju robotu-hirurgu instrumente, a krevet-robot, kome je pripala uloga anesteziologa, beleži vitalne znake, ubrizgava tečnosti i daje kiseonik.

Zadatak "Trauma Pod-a" je brzo zbrinjavanje vojnika ranjenih u borbi pre njihovog prebacivanja u bolnicu.

"Cilj sistema je održavanje vitalnih funkcija pacijenta. Njegov zadatak je da stabilizuje stanja ranjenog, na primer da zaustavi krvarenje", objasnio je Pablo Garsija, stručnjak istraživačke grupe "SRI Internešenel".

Robot-hirurg ima tri ruke. U jednoj drži endoskop koji omogućava osobi koja upravlja robotom na daljinu da vidi unutrašnju sliku ranjenog, dok druge dve ruke drže hirurške instrumente.

Robot-hirurg će moći da obavlja pojedine jednostavne zadatke bez ljudske pomoći kao što je postavljanje kopči. Ceo sistem trebalo bi da stane u jedan kofer.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.