Roboti postaju nešto gore od zveri: Dali im da igraju igricu sa jabukama, a kad su nestale, počeli su da se ubijaju (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 15.Feb.2017, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roboti postaju nešto gore od zveri: Dali im da igraju igricu sa jabukama, a kad su nestale, počeli su da se ubijaju (FOTO) (VIDEO)

Kompanija Google radi na razvoju veštačke inteligencije DeepMind, a sada je po prvi put njihov program pokazao znakove otpora i agresivnosti.

DeepMind je sposoban da samostalno uči, a tu mogućnost je iskoristio prilikom treniranja za nastup u prvenstvu u igranju kineske igre "Go!".

Ova veštačka inteligencija danas sve češće upotrebljava svojevrsnu agresivnost kako bi došla do pobede u raznim igricama.

U prilog tome idu i poslednji testovi, u kojima su dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << DeepMind agenta zaigrali igru "Gathering", u kojoj pobeđuje igrač s najviše prikupljenih jabuka.

Programi su se ponašali normalno sve dok je na tlu bilo dovoljno jabuka, ali kada je njihov broj počeo da opada, inteligentni agenti u igrici su odlučili da koriste oružje kako bi izbegli poraz.

Foto-ilustracija: pixabay.com

- Dopuštamo agentima da igru odigraju nekoliko hiljada puta i puštamo ih da samostalno uče kako da se ponašaju racionalno. Prirodno, kada je na tlu dovoljan broj jabuka, agenti se ponašaju miroljubivo. Ali, kada broj jabuka počne da opada, agenti su naučili da je najisplativije napasti, odnosno "zamrznuti" protivnika kako bi došao do bodova - navodi se u blogu tima koji proučava DeepMind.

Džoel Leibo, jedan od članova tima, tvrdi da agresivno ponašanje veštačke inteligencije pokazuje neke aspekte ljudskog ponašanja koji nastaju kao proizvod okruženja i učenja.

- Manje agresivno ponašanje javlja se kada su resursi dovoljno pristupačni. Motivacija pohlepe pojavljuje se kao refleksija iskušenja da se onesposobi konkurencija i da se jabuke sačuvaju samo za sebe - rekao je Leibo.

Pogledajte video:



(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.