Roboti operišu ljude

Izvor: Blic, 12.Avg.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roboti operišu ljude

"Da Vinči" je robot vredan više miliona evra, lekarima olakšava posao, a pacijentima garantuje uspešnije operacije.

U budućnosti operacije bi mogle da obavljaju mašine. U Ginekološkoj univerzitetskoj bolnici u Korku doktor Met Hjuit kontrolisao je robota "Da Vinčija" koji je operisao prvog pacijenta.

Mnogi ljekari kažu da su prednosti ovakvog načina operisanja kao i kod drugih minimalno invazivnih tehnika kada se kroz mali otvor u telo pacijenta unose kamere >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i instrumenti.

Kod tradicionalne "otvorene" hirurgije pravi se veliki rez kako bi se obezbedio pristup organima pacijenta. Doktor Hjuit kaže da je robot bolji od standardne minimalno invazivne tehnike iz više razloga.

"Kod operacije uz pomoć robota hirurg ima trodimenzionalnu sliku, tako da ima utisak dubine koji ne postoji kod tradicionalne minimalno invazivne tehnike" - objašnjava on.

Druge prednosti su fleksibilniji instrumenti i direktna kontrola trodimenzionalne kamere, pri čemu nije potrebna pomoć posebno obučenog asistenta. Smanjuje se i prirodni premor koji postoji i kod najboljeg hirurga i bolja je kontrola instrumenata.

Doktor Hjuit objašnjava da robot "Da Vinči" sedi za konzolom i operiše gledajući u trodimenzionalni ekran, tako da je donekle udaljen od pacijenta. Ispod 3D ekrana su manipulatori koje hirurg koristi kako bi povezao ruke sa instrumentima i serija pedala koje omogućavaju dodatnu kontrolu.

Drugi dio sistema je orman u kome su kompjuteri koji omogućavaju trodimenzionalnu vizualizaciju i treći dio uređaja direktno je povezan sa pacijentom na operacionom stolu.

Taj do mašine predstavlja robota i veoma je sličan robotima koji mogu da se vide u fabrikama automobila. Pored tri ruke sa operacionim instrumentima kojima se upravlja, daljinski robot ima i četvrtu ruku sa trodimenzionalnom kamerom visoke rezolucije.

Povezane vesti: Pacijent za koga su mislili da je mrtav, probudio se među leševima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.