Robot đaka iz Kikinde u finalu

Izvor: RTS, 21.Mar.2018, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot đaka iz Kikinde u finalu

Mladi informatičari, učenici kikindske Osnovne škole "Jovan Popović" učestvovaće u finalnom nadmetanju iz robotike "Bitka za znanje" koje će se krajem aprila održati u Beogradu. Do uspeha se došlo za svega nekoliko meseci vannastavnih školskih aktivnosti.
Igor Ćirić, učenik sedmog razreda, deo je tročlane ekipe mladih kikindskih informatičara robotičara koji su se plasirali u finale takmičenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Bitka za znanje".

Do programiranja m-Bot robota došlo se postepeno, sticanjem znanja na informatičkoj sekciji u Osnovnoj školi "Jovan Popović", a sada su uigran tim koji se svakodnevno bavi svojim robotom.
"To nije bilo dugo pripremanje, to je uglavnom bilo na sekciji. Dođemo na sekciju i onda vežbamo samo sat vremena. Sada već robota nosimo kući i onda kod kuće izdvojimo sat, dva da provežbamo te kodove i onda donesemo nastavniku da to proveri", objašnjava učenik Igor Ćirić.
M-Bot se može programirati kao robot koji prati zadatu putanju, baca loptice, upravlja predmetima, izbegava zidove... Izazov, pogotovo za mlade programere.
"Ponavljam te programe što smo do sada imali i pokušavam sam da zapamtim, da mogu bez pomoći da sastavim kasnije robota", ističe učenik Dejan Palatinuš.
Nastavnik informatike Dejan Vajagić kaže da đaci sami pronalaze zadatke.
"Gledao sam uvek da oni budu nekako sličnog karaktera, da su vredni, da mogu da dopunjuju sebe, da se super slažu, tako da su oni jedna stvarno odlična ekipa. Sami sebi pronalaze zadatke koje rešavaju", rekao je Vajagić.
Finale takmičenja u robotici mladih informatičara Srbije održaće se krajem aprila u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.