Robert Šuman − nesrećni genije

Izvor: Studnel.com, 29.Jul.2015, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robert Šuman − nesrećni genije

Rođen je 8. juna 1810. godine u buržoaskoj porodici, u kojoj je otac podsticao njegovu ljubav prema književnosti, a majka ljubav prema muzici. Međutim, nakon smrti oca, majka upućuje Roberta na studije prava. Kako ga to uopšte nije privlačilo, Šuman ubrzo napušta studije i obilazi salone i udruženja muzičara gde upoznaje Ričarda Vika, pijanistu i pedagoga koji ga uzima pod svoje. Kod njega Šuman uči klavir, ali je njegov napredak bio dosta spor. Tada Robert rešava da izmisli >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << spravu za istezanje prstiju koja ga je dovela do paralize desne ruke. To je bio kraj njegove karijere kao pijaniste.
Ovo je bio izuzetno težak period u njegovom životu − zapao je u depresiju i pokušao da se ubije. Izašavši iz krize postaje muzički kritičar i urednik lista Novi časopis za muziku. U to vreme se i zaljubljuje u ćerku profesora Vika − Klaru, koja je bila izvrsna pijanistkinja. Njen otac se u početku protivio ovoj vezi bojeći se da će Klara zapostaviti svoju karijeru, pa su Klara i Robert bili razdvojeni tri godine pre nego što su se venčali. Tada nastaju neka od najlepših Šumanovih dela: Karneval, Fantazija, Krajslerijana i Sonata u f-duru.

 Foto: www.mkd.mk
Godina 1840. predstavlja početak nove faze u Šumanovom stvaralaštvu − počinje da piše muziku za dela Hajnea, Getea, Rukrerta, a odmah nakon toga počinje da piše i simfonijska dela. Iz ovog perioda poznate su Prolećna simfonija i Fantazija za klavir i orkestar, koju će kasnije upotpuniti da bi postala Koncert za klavir. Februara 1854. godine Šumanove nervne krize postaju svakodnevnica: stalno čuje notu la, halucinira i ima poteškoće u govoru. Jednom je pokušao da se ubije skočivši u Rajnu, ali ga spašavaju i nakon ovog incidenta smeštaju ga u duševnu bolnicu u Bonu, gde je i umro dve godine kasnije.
Uprkos njegovom ludilu, iza sebe je ostavio izuzetne kompozicije: albume klavirskih minijatura Album za mladež, Dečji prizori, Leptiri i Karneval, veliki broj sonata za klavir, 250 solo pesama koje je izdao u dva ciklusa Pesnikova ljubav i Ljubav i život žene, tri gudačka kvarteta, četiri simfonije i mnoga druga dela.
Izvori: znanje.org, navidiku.rs.

na danasnji danrobert sumankompozitor

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.