Roba u džep, slika na izlog

Izvor: RTS, 12.Jun.2013, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roba u džep, slika na izlog

Geslom "Roba u džep - slika na izlog" poslužile se brojne beogradske prodavnice, rešene da spreče učestale krađe. Šteta od onih koji kradu mesečno neke košta i 15 hiljada dinara.

Kako bi doskočili lopovima, koji svakodnevno kradu po beogradskim prodavnicama, vlasnici radnji su rešili da fotografije skinute sa sigurnosnih kamera stave na izlog svojih radnji.

Mesečno iz jedne radnje na Dorćolu nestane roba u vrednosti od 15.000 dinara, u nekima, kažu, i više. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fotografije sa sigurnosnih kamera tu su da barem postide.

Mišljenja građana su podeljena od onih koji odobravaju takav potez do onih koji se sa takvim metodama ne slažu. 

Ima i drugih načina. Komšije, da li zbog nedostatka sigurnosnih kamera, ili zbog dobrih komšijskih odnosa, do ukradenog džaka paprika prvo pokušavaju bez fotografija, samo pismenim putem. Dok stvar ne dođe do policije.

U policiji, međutim, kažu da je objavljivanje fotografija nezakonito.

"Lica sa fotografija će, ukoliko se utvrdi njihov identitet, odgovarati za krađu. Ipak, fotografije skinute sa sigurnosne kamere ne mogu biti korišćene neovlašćeno i njihovim objavljivanjem se, takođe, krši zakon", kaže Zoran Kovačević iz MUP-a Srbije .

Nedavno je veliku polemiku u javnosti izazvao drastičniji slučaj, kada je Beograđanin u svom stanu ubio provalnika.

I u svetu su podeljena mišljenja o tome da li i kada građani mogu da uzmu zakon u svoje ruke.

Jedan od najtiražnijih američkih listova, Čikago Tribjun, uprkos uređenijem pravnom sistemu i pretpostavci da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, objavljuje fotografije osumnjičenih za različita krivična dela. Ipak, to su ljudi koje je uhapsila policija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.