Rob svoje sudbine i gospodar tuđih − Tomas Man

Izvor: Studnel.com, 12.Avg.2015, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rob svoje sudbine i gospodar tuđih − Tomas Man

Tomas Man rođen je 6. juna 1875. godine u Libeku u Nemačkoj i potiče iz bogate trgovačke porodice. Nakon očeve smrti, majka se sa njegovim bratom Hajnrihom seli u Minhen, a Tomas im se priključuje po završetku gimnazije. Odmalena je bio fasciniran muzikom i književnošću. Iako je mrzeo školu, uređivao je školski časopis i u njemu objavljivao svoje prve pesme i priče pod pseudonimom Pol Tomas.  
On je doživeo sva četiri razdoblja savremene nemačke istorije. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << carstvu Hoencolerna proveo je mladost i dobar deo zrelosti, i u ovom razdoblju njegova dela bila su izuzetno poštovana. U Vajmarskoj Republici proživeo je zrelo doba i tada je stekao ugled kao pisac i dodeljena su mu mnogobrojna priznanja poput: titule počasnog doktora na Bonskom univerzitetu, članstva u Odeljenju za književnost nove Pruske akademije umetnosti, počasne profesure u Libeku i Nobelove nagrade za književnost 1929. godine. Godine Trećeg Rajha proveo je u izgnanstvu zbog otvorenog sukoba sa nacističkim režimom. U ovom periodu oduzeta su mu sva priznanja koja su mu do tada dodeljena, a kasnije mu je čak oduzeto i nemačko državljanstvo pa Man uzima čehoslovačko. Godinu dana nakon toga, seli se u SAD.

Foto: en.wikipedia.org
Tomas Man je imao bogat privatni život. Imao je veliku porodicu koja je delila njegova uverenja i davala mu podršku. Njegova supruga Katjom Pringshajm i njihovo petoro dece uvek su stajali uz njega, a njegov brat Hajnrih bio je takođe slavan pisac, veliki pacifista, kao i njegov saputnik tokom rata. Naravno, ni na ovom frontu nije sve bilo idilično − Man je doživeo veliki sukob sa bratom, sinovo samoubistvo, kao i to da mu svi prijatelji okrenu leđa na zahtev režima. 
Uprkos tome, Tomas Man je bio čovek koji se uzdizao iznad vremena velikih borbi i pometnji i koji je našao izlaz u radu i stvaranju svojih velikih i večnih književnih dela, među kojima su najznačajnija: Budenbrokovi, Čarobni breg, Doktor Faust, Smrt u Veneciji, Obraćanja nemačkom slušaocu. Stvarao je pod uticajem Ničea, Šopenhauera, Getea, Vagnera i Dostojevskog.
Izvori:  drenovac.blogspot.com, znanje.org.

tomas manpisacna danasnji dan

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.