Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizik za moždani udar na ženskoj strani porodice

Kod žena čije su majke ili sestre pretrpele moždani udar, veći je rizik da će ga i one doživeti, tvrde britanski stručnjaci.



Poznata je genetska podloga ishemijskog moždanog udara, ali nije bilo poznato koliko genetika i okolni faktori mogu biti uzrok udara.

Britanski naučnici su proučavali pol pacijenata i njihov rizik za moždani udar koji je bio zasnovan na porodičnoj istoriji te bolesti. Oni su, takođe, koristili podatke iz populacijske studije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je obuhvatila sve slučajeve moždanog udara kod više od 91.000 ljudi koji su se kontrolisali kod 63 porodična lekara.

Autori studije su otkrili da je u odnosu na muškarce, kod žena češće u porodičnoj anamnezi bilo slučajeva moždanog udara kod majki i sestara.

Otkrili su, takođe, da je starost pacijentkinja kada su imale svoj prvi moždani udar slična starosti njihovih majki kada su doživele udar, ali ne i njihovih očeva. Autori studije su iskazali uverenje da je istorija bolesti kod ženskog rođaka iz najuže porodice važan pokazatelj povećanog rizika od moždanog udara kod žena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.