Ristivojević: Najveći pravni akt Vojvodine je neustavan

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristivojević: Najveći pravni akt Vojvodine je neustavan

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) Branislav Ristivojević izjavio je danas da je pokrajinska skupština morala da raspravlja o Statutu AP Vojvodine, jer je zakon o nadležnostima AP Vojvodine u svom velikom delu proglašen neustavnim.

- Umesto da raspravljamo o Statutu i donošenju novog koji bi bio u skladu sa Ustavom Srbije mi ovde raspravljamo o nekim mnogo manje bitnim stvarima - rekao je Ristivojević novinarima dok je u skupštinskoj sali trajala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rasprava o dnevnom redu.

DSS je predložio da se u dnevni red uvrsti rasprava o najvećem pravnom aktu pokrajine ali je taj predlog skupštinska većina odbila.

- Danas se između ostalog bira i zamenik sekretara za nauku a deo vezan za nauku u zakonu o nadležnostima Vojvodine proglašen je neustavnim što znači da je i izbor zamenika neustavan a i sama funkcija - istakao je Ristivojević.

On je dodao da je pokrajinski sekretar za nauku i obrazovanje Dragoslav Petrović izbor zamenika obrazložio konstatacijom da su se "Mlađan Dinkić i Bojan Pajtić dogovorili oko toga".

- Ne znam koji političari mogu da se dogovore da se krši odluka suda.To je zaista neverovatno - kazao je Ristivojević.

On je naglasio da mu nije jasno kako se pokrajinska vlast može pozivati na Ustavni sud kada je reč o zakonu o budžetskim osnovama odnosno o sedam posto sredstava namenjenih za finansiranje pokrajine, a isti taj sud ne poštuje kada su u pitanju odluke o zakonu o nadležnostima.

- Nije Ustavni sud "švedski sto" pa da sa njega uzmes ono šta ti se sviđa - rekao je Ristivojević, istakavši da pokrajinska vlast narušavanjem autoriteta Ustavnog suda Srbije narušava autoritet celog sudstva.

Ristivojević se zapitao kako uopšte vlast u pokrajini može da se poziva na Ustavni sud kada njegove odluke ignoriše i "već nekoliko meseci konstantno narušava ugled tog suda".

Povezane vesti: Koštunica: Zaustaviti stvaranje države u državi u Vojvodini

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.