Ristić o Oluji: Ima elemente genocida; Jugoslavija je bila greška VIDEO

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 12:43

Ristić o "Oluji": "Ima elemente genocida"; "Jugoslavija je bila greška" VIDEO

Istoričar Dejan Ristić prokomentarisao je obeležavanje godišnjice "Oluje".

Na pitanje da li postoji kontinuitet između dešavanja iz 1995. godine i stradanja Srba u NDH, on je u razgovoru za TV Prva kazao da postoje elementi genocida.

"Imajući u vidu karakter te akcije, odnosno reokupacije teritorije Republike Srpske Krajine 1995. godine, kao i ono u 'Bljesku', 'Oluji', ta akcija svakako ima elemente, odnosno sadrži elemente genocida, pre svega imajući u vidu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << etničko čišćenje koje se desilo posebno tokom akcije Oluja, ali i činjenica da je tom prilikom negde između 2.000 i 3.000 naših sunarodnika smrtno stradalo na teritoriji tog dela Hrvatske koji je bio predmet jedne temeljne i vojne i policijske akcije, odnosno kampanje", kazao je Ristić.

Istoričar Bojan Dimitrijević naveo je da su Srbi i Hrvati najbliži i slični narodi i smatra da taj razdor može da se prevaziđe.

"Naravno, trauma ljudi koji su došli sa područja Republike Srpske Krajine je takva da je ona neizbrisiva dok su oni živi. Tako da je to nešto što će sigurno uticati na odnose naša dva naroda u suštini. Naša dva naroda su najbliža i mnoge sličnosti nas povezuju od onih razlika koje nas razlikuju, Tako da verujem... Nisam za nikakvu Jugoslaviju, nisam za nikakvo ponovno bratstvo-jedinstvo... zato što se Jugoslavija pokazala kao istorijska greška. Upravo ovo što se desilo između Srba i Hrvata, posledica je te, reklo bi se, brzoplete odluke da se spojimo sa narodom koga nismo poznavali, a mislili smo da smo isti narod. U danima sjećanja na agresiju na Republiku Srpsku Krajinu, ja ne volim termin 'Oluja' i nikad ga ne koristim, to je agresija na Republiku Srpsku Krajinu, iako to je bila država koja je nepriznata. Mi se sećamo toga, a volio bih da se i tokom godine povremeno podsećamo i Republike Srpske Krajine i da brinemo o našem stanovništvu koje je ostalo tamo, koje je često predmet političkih potkusurivanja u hrvatskom političkom životu", naveo je Dimitrijević.

Opširnije pogledajte u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.