Riskantna odluka, ali moj izbor

Izvor: B92, 28.Apr.2014, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Riskantna odluka, ali moj izbor"

Beograd -- Kori Udovički izjavila da će upravljati novoosnovanim Sekretarijatom za javnu politiku, čiji je posao koordinacija državnih organa.

"To telo sada ima vlast da taj sistem vodi kao državni službenički sistem, a ne politički. Sa druge strane, donosićemo pravila i procedure koje nas teraju da te stvari uskladjujemo", rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave za Radio-televiziju Srbije.

Prema njenim rečima, drugi aspekt njenog posla biće srednjoročno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planiranje i integrisanje oko "200 strategija koje, kada ih saberete, tri naše države ne bi mogle da ispune".

"Reč je o tome da u našoj državi ne postoje odgovarajući mehanizmi da leva ruka stvarno zna šta radi desna, i da to bude iskoordinirano", kazala je Udovički, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je kazala da potpredsedničku funkciju ima da bi mogla da bude "koordinator sa autoritetom" i pojasnila da različiti državni organi nisu odgovorni njoj, ali da će ministri morati da usaglašavaju svoje odluke jedni sa drugima, kao i sa državnim budžetom.

O usklađivanju sa budžetom vodiće računa Ministarstvo finansija, a Udovički će se baviti međusobnom komunikacijom različitih ministarstava.

Upitana zašto je u novoj Vladi preuzela resor državne uprave a ne privrede, kako su pojedini mediji najavljivali, Udovički je izjavila da je izbor bio njen, i da je to bila "riskantna odluka" s njene strane.

"Mere koje je premijer (Aleksandar Vučić) najavio su strašno važne i hitne, međutim, ja sam bila u jednoj Vladi koja je donela isto tako važne mere, a na kraju su rezultati 'iscureli' zato što nije postojao mehanizam da znamo da je ono što je urađeno, urađeno sa namerom trajnosti", rekla je ministarka.

Ona je potvrdila da se zajedno sa ministrom finansija Lazarom Krstićem založila za smanjenje penzija, ali da je premijer to odbio, i dodala da će Vlada "uraditi sve" da pokuša da tu meru "zaobiđe".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.