Rio Tinto i životna sredina: Direktor rudarskog giganta podnosi ostavku zbog uništavanja drevne pećine

Izvor: B92, 03.Mar.2021, 12:05

Rio Tinto i životna sredina: Direktor rudarskog giganta podnosi ostavku zbog uništavanja drevne pećine

Kamene pećine stare 46.000 godina u klisuri Džukan su uništene kako bi se prokrčio put za rudnik gvožđa prošle godine.

Predsednik i direktor kompanije Rio Tinto povući će se sa funkcija zbog uništenja dva drevna aboridžinska skloništa u stenama.

Pećine u stenama stare 46.000 godina u klisuri Džuukan uništena su prošle godine zbog rudnika rude gvožđa u zapadnoj Australiji.

Negativne reakcije javnosti i investitora dovele su do ostavke tadašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvršnog direktora Žan-Sebastijena Žaka i dva zamenika.

Međutim, prošlog meseca je svo troje rukovodilaca dobilo velike isplate od odbora za naknade ovog rudarskog giganta.

Pećine - koje se smatraju jednim od najvažnijih istraživačkih arheoloških nalazišta - pokazale su dokaze o neprekidnom ljudskom stanovanju 46.000 godina unazad.

Među artefaktima pronađenim u pećinama je oruđe od životinjske kosti staro 28.000 godina i 4.000 godina star pojas od pletene ljudske kose.

DNK testiranje ga je direktno povezalo sa narodom Putu Kunti Kurama i Pinikura (PKKP) - tradicionalnim vlasnicima zemlje.

Skloništa su bila smeštena iznad oko osam miliona tona rude gvožđa, čija je procenjena vrednost 75 miliona funti (96 miliona američkih dolara).

U decembru je posle parlamentarne istrage Rio Tintu naloženo da obnovi sistem pećina, a njihovo uništavanje ocenjeno je kao "neoprostivo".

U izveštaju Nikad više (Never Again) navodi se da je u istrazi zaključeno da je kompanija Rio Tinto "znala vrednost onoga što uništava, ali svejedno je to razorila".

Dala je sedam preporuka, uključujući moratorijum na bilo kakvo rudarenje u ovom području, kao i izmene zakona o zaštiti nasleđa.

Multinacionalna kompanija Rio Tinto je stoprocentni vlasnik projekta "Jadar".

Reč je o projektu istraživanja ležišta litijuma i bora svetske klase, navodi se u prospektu kompanije Rio Tinto, jedne od najvećih rudarsko-metalurških korporacija na svetu.

Ležište novog minerala jadarita su otkrili 2004. geolozi ove kompanije.

Iako projekat Rio Tinta zasad podrazumeva samo izgradnju rudnika i fabrike za preradu rude, predsednik Srbije Vučić je svojevremeno izjavio da "neće dozvoliti nikakvo bušenje dok ne naprave najveću fabriku baterija za električne automobile, da se ovde prave baterije".

Tamo će se praviti, ako se realizuje projekat, tri konačna proizvoda - litijum-karbonat od kog se prave baterije i električna vozila, zatim borna kiselina i natrijum-sulfat.

U projekat, koji je trenutno u fazi studije izvodljivosti, uloženo je ili opredeljeno 450 miliona američkih dolara.

Litijum i borati su neophodni za naš svakodnevni život i za budućnost sa niskom emisijom ugljen-dioksida.

Mnogi ekološki aktivisti protive se ovom projektu, navodeći da može biti štetan za životnu sredinu.

Stručnjaci za klimu tvrde da bi otvaranje rudnika u ovom kraju bilo veoma loše rešenje po interese lokalne zajednice.

Iz kompanije Rio Tinto su odgovorili da se "radi na tome da uticaj na životnu sredinu bude u okvirima dozvoljenog zakonskim rešenjima u Srbiji".

Britansko-australijski gigant koji posluje gotovo vek i po nije se samo u Srbiji susreo sa protestima i negodovanjem lokalnog stanovništva.

U septembru 2020. godine kompanija je optužena da je ispuštanjem otrovnih materija zagadila reke na Papua Novoj Gvineji, pisao je BBC.

Više od 150 meštana Bugenvila žalilo se da je taj postupak Rio Tinta izazvao zdravstvene probleme 12.000 ljudi koji žive u okolini.

To se desilo neposredno pošto su direktor i dvojica glavnih menadžera ove kompanije podneli ostavke nakon skandala sa uništenjem svetske kulturne baštine Aboridžina.

Rudnici ove kompanije u Zapadnoj Australiji upropastili su pećine ovih starosedelaca stare 46.000 godina.

Pogledajte i video o fosilu starom 20 miliona godina:

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.