Riker: Sastanak bez dogovora

Izvor: B92, 25.Feb.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker: Sastanak bez dogovora

Beograd, Priština, Ranilug, Kosovska Mitrovica -- Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio da na sastanku sa ministrom za KiM Slobodanom Samardžićem nije postignut konkretan dogovor.

Samardžić je prvi zvaničnik iz Beograda koji je postio Kosovo nakon proglašenja nezavisnosti. Međutim, nakon sastanka novinarima se obratio samo Riker koji je objasnio zašto je ipak Samardžiću dozvolio da poseti Kosovo, iako je prvobitno ta poseta bila zabranjena. Ministar za Kosovo i Metohiju se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinarima obratio kasnije. Kosovo posetili i ministri Zoran Lončar i Saša Dragin.

Nakon susreta sa ministrom za Kosovo i Metohiju, šef UNMIK-a Joakim Riker rekao je da je Samardžiću prvobitno bio zabranio ulaz na teritoriju Kosova, ali da je povukao ovu odluku nakon što je Samardžić prihvatio da ispuni dva uslova koje mu je UNMIK postavio.

Prvi uslov bio je da Samardžić javno i jasno distancira od nasilja, a drugi se se, kako je objasnio Riker odnosio na obavezu da se on sretne sa šefom UNMIK-a pre nastavka njegove posete terenu.

"Uslovi su bili ispunjeni, Samardžić je javno izjavio da on želi da doprinese miru kada bude posećivao Kosovo. I drugi uslov je bio ispunjen, ja sam mu veoma jasno stavio do znanja da su odobravanje nasilja i direktna ili indirektna podrška nasilju aposlutno neprihvatljivi”, rekao je Riker objasnivši da je UNMIK posebno bio nezadovoljan Samardžićevom izjavom u kojoj je on napad na dva granična punkta na severu Kosova ocenio nesrećnim, ali legitimnim činom.

Kuči: Provokacija Beograda

Zamenik predsednika Vlade Kosova Hajredin Kuči okarakterisao je današnju posetu srpskog ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića severnom Kosovu kao "provokaciju" Beograda.

"Vlada Srbije, na nesreću, nastavlja sa provokacijama u vezi sa budućnošću Kosova. Nadam se da shvataju stav da je Kosovo sada nezavisna država. Potrebno je da izgrade mostove saradnje sa Kosovom, ali nas provociraju, provociraju naš narod i podižu tenziju na Kosovu", rekao je Kuči.

U prvom susretu jendog viskog zvaničnika iz Beograda sa Rikerom od kako je izabran za šefa UNMIK-a, nemački diplomata na čelu Misije UN-a zatražio je razrašnjenje u vezi sa tim da li Vlada Srbije poštuje mandat UNMIK-a na Kosovu.

"Moram priznati da nisam potpuno zadovoljan sa odgovorima gospodina Samardžića. Naš susret se nije završio nikakvim dogovorom”, rekao je Riker zaključivši da njemu i dalje nije jasno da li Vlada Srbije priznaje UNMIK-ov mandat na Kosovu i da stav Beograda prema ovom mandatu treba biti razjašnjen.

Ministar Samardžić nešto kasnije je ipak govorio o svom sastanku sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom.

Samardžić je naveo da je u razgovoru Rikeru objasnio da je zvanični Beograd protiv nasilja pogotovu onog kojim se krši međunarodno pravo.

"UNMIK je imao jedan spor sa nama oko dva granična prelaza. Ja sam to objasnio, nisam pominjao silu i nasilje zato što mi silu i nasilje ne podržavamo i osuđujemo, ali smo otvoreno rekli – Nasilje je učinio onaj koji je prekršio međunarodno pravo", kazao je Samardžić.

On smatra da dešavanja na administrativnom prelazima ne mogu loše da utiču na bezbednost ljudi u enklavama.

"Lokalni Albanci su proglasili nezavisnost i nema gore stvari za Srbe ovde, prema tome nema nikakve veze ono što je učinjeno na graničnim prelazima sa željom Albanaca da terorišu Srba, Albanci to čine već 7-8 godina, prema tome tu ne vidim nikakvu vezu", smatra ministar za KiM.

Samardžić je rekao i da je cilj razgovora sa šefom UNMIK-a bio da se održi mir i stabilnost na Kosovu.

Samardžić: Misija bez osnova

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je večeras u Kosovskoj Mitrovici da ne postoji nikakav pravni osnov da Misija Evropske unije bude u južnoj srpskoj pokrajini, ali da će srpske vlasti nastaviti da sarađuju sa UNMIK-om.

Prenoseći stavove sa današnjih razgovora sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom u Prištini, Samardžić je naglasio da Misija EU nema nikakav pravni osnov ni da postepeno preuzima ovlašćenje UNMIK-a na Kosovu i Metohiji.

"U ime mira i stabilnosti nastavićemo da sarađujemo sa UNMIK-om", rekao je on, podsetivši da dolazak Misije EU nije odobren na Savetu bezbednosti UN i da se ta mogućnost pominje u "Ahtisarijevom planu koji ne postoji".

Pomoć porodicama nestalih

Ministar Slobodan Samardžić uručio je večeras u Kosovskoj Mitrovici pomoć najugroženijim članovima porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu. On je objasnio da je današnja poseta planirana ranije u skladu sa planom Ministarstva da se što češće bude na Kosovu i razgovara sa građanima.

Samardžić je rekao da je sa Rikerom imao otvoren razgovor koji je bio dobar, iako se nisu u svim elementima složili.

On je kazao da je zamerio UNMIK-u na preosetljivosti prema privremenim kosovskim institucijama, koje su jednostrano proglasile nezavisnost Kosova i Metohije suprotno Rezoluciji 1244 SB UN.

Samardžić je rekao i da je "nemoguće interpretirati Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti koja garantuje suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom" i da je to potpuno jasno kao što su "jedan plus jedan dva".

Ministar je rekao i da njegova današnja poseta srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji nema veze sa susretom sa Rikerom i da je planirana u sklopu podrške Vlade Srbije Srbima u pokrajini.

On je kazao da će Srbija, u uslovima kršenja međunarodnog prava izazvanog jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, nastaviti da sprovodi svoju vlast u pokrajini tamo gde god može.

Samardžić je naveo i da je tokom dana posetio šest srpskih enklava na Kosovu i Metohiji i sa predstavnicima tamošnjih Srba razgovarao o načinima na koje se Srbima može pomoći.

Ministar je u severnom delu Kosovske Mitrovice razgovarao i sa predsednicima opština Zubin Potok i Zvečan.

Predsednici opština sa Rikerom

Predsednici srpskih opština sa severa Kosova zatražili su na sastanku u Kosovskoj Mitrovici od šefa UNMIK-a Joakima Rikera da poštuje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i poništi deklaraciju o nezavisnosti Kosova koja je 17. februara usvojena u pokrajinskom parlamentu.

Predsednik opštine Leposavić Velimir Bojovć rekao je da je od Rikera zatraženo da poštuje Rezoluciju 1244 i da, shodno tome, poništi deklaraciju privremenih kosovskih institucija o nezavisnosti pokrajine. Bojović je kazao da je šefu UNMIK-a predočeno da se najveće nasilje minulih dana na Kosovu dogodilo 17. februara, kada je došlo do jednostranog poglašenja nezavisnosti i da je njegova dužnost i obaveza da, nakon toga, adekvatno reaguje.

On je kazao da srpski narod ne želi carinu na administrativnoj liniji, što je predočeno i prvom čoveku UN-a na Kosovo.

"Želimo da živimo u Srbiji i Srbima na Kosovu nisu potrebne nikakve carine između pokrajine i ostatka Srbije a najmanje što želimo jeste da se na administrativnim linijama sa Srbijom prikuplja novac za tzv. državu Kosovo", rekao je Bojović.

Predsednik opštine Leposavić je naveo da se na sastanku, na kome su, pored njega, bili predsednici opštine Zubin Potok i Zvečan, Slaviša Ristić i Dragiša Milović, razgovaralo o problemima funkcionisanja policije, pravosuđa i drugih institucija.

Susret predsednika opština sa severa Kosova sa šefom UNMIK-a održan je na zahtev čelnika srpskih opština.

Lončar u Ranilugu

Ministarstvo prosvete će predložiti Vladi Srbije da donese odluku o stipendiranju učenika koji pohađaju nastavu u srpskim školama na Kosovu, najavio je danas u Ranilugu ministar prosvete Zoran Lončar.

Lončar je rekao da će ministarstvo tražiti i da se obezbede besplatni udžbenici i dodao da će takva "odluka Vlade biti od velikog značaja i za učenike, kao i za njihove roditelje".

Govoreći o aktivnostima na teritoriji pokrajine, Lončar je ukazao da je strategija Ministarstva, koja je ugrađena u akcioni plan Vlade Srbije, da sve obrazovne institucije na teritoriji Kosova funkcionišu redovno, kao i širom Srbije.

Ministar prosvete je ponovio da je odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova protivpravna i da je ništava za Srbiju.

On je kazao da će Vlada na svaki akt pravnog nasilja odgovoriti pravom i nastaviti da se kao i do sada, doslednom i principijelnom politikom, bori da se Kosovo, u skladu sa međunarodnim pravom, vrati u ustavnopravni poredak Srbije.

Lončar je u Ranilugu razgovarao sa direktorima osnovnih i srednjih, kao i predškolskih ustanova, a posetio je i istureno odeljenje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje i vaspitanje.

Ministar prosvete je učenicima osmog razreda iz Raniluga poklonio zbirke iz srpskog jezika i matematike za pripremu kvalifikacionog ispita za upis u srednje škole, kao i komplet knjiga za biblioteku.

Ugovor o zaštiti životne sredine

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin i dekan Tehničkog fakulteta u Univerziteta u Prištini, čije je sedište privremeno smešteno u Kosovsku Mitrovicu, Vladimir Raičević potpisali su danas ugovor o izradi projekta za zaštitu životne sredine na severu pokrajine u vrednosti od 2,6 miliona dinara.

Vlada Srbije smatra da je teritorija Kosova i Metohije neotuđivi deo i celina Srbije i zato svi programi koje finasira ministarstvo za zaštitu životne sredine važe i važiće i u pokrajini, rekao je Dragin Tanjugu.

Ministar je najavio da će i u buduće programi iz oblasti zaštite životne sredine, kao i razni projekti u pokrajini biti finasirani sredstvima resornog ministarstva.

"Izuzetno je važno da sve institucije Srbije na Kosovu i Metohiji funkcionišu što bolje", rekao je Dragin.

Raičević je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora na čijoj realizaciji će raditi profesori sa Tehničkog fakulteta.

On je rekao da nastavnici i saradnici te visokoobrazovne ustanove učestvuju u realizaciji 20 projekata, koje finasiraju ministarstva za zaštitu životne sredeine i nauke.

Ugovorom je predviđeno da Ministarstvo za zaštitu životne sredine finasira projekat "Elementi za izradu strategije zaštite životne sredine i održivog razvoja severnog Kosova".

Tehnički fakultet univerziteta u Prištini sa sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice školuje kadrove za skoro sve industrijske grane, a profesori te ustanove, osim naučnog i stručnog rada, angažovani su i u zaštiti životne sredine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.