Riker: BiH i dalje stagnira

Izvor: RTS, 21.Maj.2013, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker: BiH i dalje stagnira

Bosna i Hercegovina nastavlja da stagnira i da to traje već duže vreme, rekao zamenik američkog državnog sekretara Filip Riker na sastanku sa predsedavajućim Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem u Sarajevu.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker rekao je u Sarajevu da BiH nastavlja da stagnira i da to traje već duže vreme.

Riker je, u razgovoru sa predsedavajućim Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, rekao da je razočaran zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << toga što BiH nije postigla napredak od posete bivše državne sekretarke Hilari Klinton, u oktobru 2012. godine, po pitanjima koja su tada bila na dnevom redu.

Prema njegovim rečima, američki državni sekretar Džon Keri je zabrinut zbog nerešavanja pitanja vojne i ostale imovine u skladu sa postignutim dogovorom.

Riker je ponovio da bi SAD pozdravio rešavanje tog pitanja u parlamentu BiH donošenjem odgovarajućeg zakona, koji bi bio u skladu s ranije postignutim dogovorom.

Radmanović je rekao da se nada da će pitanje vojne imovine biti rešeno u skorije vreme, uz garancije da će i ostala državna imovina biti rešena po istom principu, na čemu insistira Republika Srpska.

Kako je ocenio, stavovi u vezi sa vojnom imovinom su približeni, dodavši da bi radna grupa Saveta ministara BiH mogla da pripremi odgovarajući zakonski predlog na bazi ranijeg dogovora, koji bi zaštitio interese svih strana u tom procesu.

U saopštenju objavljenom posle sastanka, navodi se da je Riker ukazao na problem primene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", koji, kako je navedeno, stoji duže vreme bez izgleda da se promeni.

Radmanović je rekao da je situacija oko primene odluke suda teža nego što se čini, jer nijedan predlog u parlamentu nema potrebnu većinu zbog kalkulacija pojedinih političkih aktera u tom procesu, koji stalno menjaju stavove.

Predsedavajući predsedništva BiH je napomenuo da je skeptičan po tom pitanju i da će, ukoliko se to pitanje ne reši u skorije vreme, kasnije biti teško postići bilo kakvo rešenje.

Riker i Radmanović pozitivno su ocenili nedavno održani trilateralni sastanak šefova država, članova Predsedništva BiH, predsednika Srbije i predsednika Turske.

Radmanović je rekao da trilateralni sastanak predstavlja napredak u regionalnim odnosima i da će sigurno doprineti boljoj saradnji država. Posebno je istaknut pozitivan doprinos predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Riker je u Sarajevu razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i državnim ministrom bezbednosti Fahrudinom Radončićem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.