Zaboravite na tablete: Rešite problem nesanice uz jednu preukusnu namirnicu

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 14:15

Zaboravite na tablete: Rešite problem nesanice uz jednu preukusnu namirnicu

Ne možete da zaspite noću? I često posežete za tabletama za spavanje ili suplementima melatonina? Zašto ne probate da rešite problem ishranom, konkretno jednom fantastičnom namirnicom? Reč je o dragocenim pistaćima.

Pistaći obiluju antioksidansima, proteinima, zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim toga, sadrže visok procenat esencijalne aminokiseline zvane triptofan, koja stimuliše proizvodnju serotonina, hormona sreće i obezbeđuje dubok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i miran san.

Melatonin je hormon koji se prirodno proizvodi u telu, posebno u epifizi mozga. Njegova glavna funkcija je da reguliše cirkadijalni ciklus, odnosno ritam spavanja i budnosti koji telo prati. Oslobađa se kada je tama i inhibira kada je svetlost, što pomaže da se biološki sat sinhronizuje u skladu sa okruženjem.

Osim što reguliše san, melatonin deluje i kao antioksidans, suzbija upale, jača imunološki sistem, poboljšava raspoloženje, sprečava ili ublažava džet-leg, nesanicu, sezonsku depresiju i druge poremećaje spavanja. To je hormon koji se može dobiti putem suplemenata ili lekova. Međutim, mnogo je bolja opcija da uzimate hranu koja podstiče oslobađanje melatonina i koja vam pomaže da brže zaspite.

Pistaći su orašasti plodovi koji vam mogu pomoći da brže zaspite, jer sadrže veliki procenat triptofana, esencijalne aminokiseline koja proizvodi melatonin (hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja), kao i serotonin (neurotransmiter koji podstiče spavanje i blagostanje).

Osim toga, pistaći imaju i druge zdravstvene prednosti, kao što su poboljšanje pamćenja, očuvanje kardiovaskularnog zdravlja, sprečavanje anemije i zatvora, i jačanje kostiju. A sve to zahvaljujući kalcijumu, magnezijumu, cinku, kalijumu, fosforu i gvožđu.

Što se vitamina tiče, pistaći su izvor tiamina, vitamina E i folata, koji doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, dok vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Oni takođe regulišu nivo šećera u krvi, krvni pritisak i druge vaskularne funkcije. To je zaključak studije Fakulteta za farmaciju i medicinske nauke Univerziteta Južne Australije objavljene u časopisu Nutrients.

Ako želite da iskoristite njihov efekat na san, preporučuje se da uzimate pistaće između jednog i dva sata pre spavanja. Ako želite da kontrolišete svoju težinu, preporučljivo je da ih jedete sredinom jutra ili po podne, kao zdravu i zasitnu užinu. Ako želite da poboljšate performanse, preporučuje se da pistaće uključite u doručak kako ne biste bili umorni tokom dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Riješite problem nesanice bez medikamenata

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Feb.2024

Ne možete da zaspite noću? I često posežete za tabletama za spavanje ili suplementima melatonina? Zašto ne probate da riješite problem ishranom, konkretno jednom fantastičnom namirnicom? Riječ je o dragocjenim pistaćima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.