Rijana u ulozi čuvene Džozefine Bejker

Izvor: Blic, 23.Avg.2013, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rijana u ulozi čuvene Džozefine Bejker

Džozefina Bejker se prvi put pojavila u Francuskoj 1920. godine. Kada je izašla na scenu oskudno obučena, sa strateški postavljenim flamingo perima, koji su joj pokrivali intimne delove, shvatila je da je publika obožava.

Ona je izazovno plesala, hipnotišući publiku svojim erotskim pokretima... ostavila je publiku u potpunom šoku.

Dobila je razna imena, Pikaso jo ju zvao "Nefertiti današnjice", dok je za Hemingveja ona bila najsenzacionalnija devojka ikada. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Džozefin Bejker koja je bila poreklom iz St. Luisa, postala je najveća, ikona Džez doba.

Režiser Filida Lou, koja je ujedno i majka Eme Tomson, je odlučila da počne sa snimanjem biografske priče ove plesačice, koju bi trebalo da tumači kontraverzna pevačica Rijana.

Iako je bila poznata kao izazovna plesačica, Džozefina je ujedno bila i veliki heroj, jer je jedno vreme bila špijun za francuski pokret otpora, te je učestvovala i u anti-rasističkoj kampanji u Americi.

Džozefina je imala burno detinjstvo, tokom kojeg ju je majka konstantno tukla. Kada je DŽozefina napunila 13 godina, majka je udala za čoveka koji je bio duplo stariji o nje.

Brak je okončan osam meseci kasnije...Suprug je konstantno maltretirao i devojčica je pobegla od njega. Priključila se plesnoj trupi "Diksi Stepers".

Zatim se 1925. godine preselila u Paiz, učestvovala je u kabareu i plesala u toplesu.

Postala je poznata u Francuskoj...Muškarci su se tiskali u redovima da bi ušli na njen kabare, žene su sanjale da budu kao ona.

Džozefina je takođe snimila i dva filma, pa je tako postala prva afro-amerikanka koja je glumila u mejnstrim bioskopu.

Kada je izbio rat, Džozefina se priključila francuskim špijunima, čak je i upravljala avionom koji je nosio pomoć za okupiranu Belgiju.

Nakon rata se vratila u Ameriku gde se borila protiv rasizma,odbijala je nastupe u lokalima gde ne puštaju crnce, što je primoralo mnoge da popuste pravila.

U avgustu 1963. je stajala u Martina Lutera Kinga, dok je držao govor "Imam san".

Poslednji put je nastupala sa 69 godina, a u publici su bili Mik Džeger, Sofija Loren i Princeza Grejs od Monaka.

Ubrzo nakon tog nastupa, Džozefina je preminula u svojoj sobi. Sahranjena je uz pune vojne počasti, u prisustvu 2000 ljudi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rijana u ulozi čuvene Džozefine Bejker

Izvor: Dzungla.org, 23.Avg.2013

Džozefina Bejker se prvi put pojavila u Francuskoj 1920. godine. Kada je izašla na scenu oskudno obučena, sa strateški postavljenim flamingo perima, koji su joj pokrivali intimne delove, shvatila je da je publika obožava. . OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.