Rijad pomaže libansku vojsku

Izvor: RTS, 30.Dec.2013, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rijad pomaže libansku vojsku

Za kupovinu oružja iz Francuske, Saudijska Arabija obećala libanskoj vojsci tri milijarde dolara, rekao predsednik Libana Mišel Sulejman. Nije precizirao o kakvom oružju je reč, ali ističe da će ono "omogućiti vojsci da sprovede svoj zadatak".

Saudijska Arabija se obavezala da će dati tri milijarde dolara vojci Libana i to za kupovinu oružja iz Francuske, rekao je predsednik Libana Mišel Sulejman, a prenosi AFP.

"To je najveća pomoć u istoriji Libana i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << libanske vojske", rekao je Sulejman i istakao da su o toj pomoći razgovarali saudijski kralj Abdulah i predsednik Francuske Fransoa Oland, koji je u zvaničnoj poseti Rijadu.

Kako prenosi AFP, Sulejman nije precizirao kakvo će oružje biti kupljeno od Pariza, već je rekao da će ono "omogućiti vojsci da sprovede svoj zadatak".

Vojska u Libanu, pored klasičnog zadatka odbrane, zadužena je za održavanje reda, zajedno sa policijom i interveniše protiv sektaškog nasilja širom zemlje.

Slabo je opremljena modernim oružjem, ima američke oklopne transportere, sovjetske tenkove i oružje, ali nema borbene helikoptere.

Poslednjih godina dobila je pomoć Francuske i SAD, ali ne i teško naoružanje.

Sunitsko kraljevstvo Saudijske Arabije podržava libansku koaliciju koja je neprijateljska prema sirijskom režimu i Hezbolahu, koji je jedini naoružani libanski pokret.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.