Riblji paprikaš i štrudla s makom

Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riblji paprikaš i štrudla s makom

Apatin, gradić vekovima otiman od močvare i Dunava, krasi tipična podunavska arhitektura, posebno u glavnoj ulici gde se nižu najstarije i nareprezentativnije građevine.
U centru Apatina je katolička crkva Uznesenja Marijinog, tipičan primer panonskog baroka. Tu su i sinagoga, mauzolej Špajzer, kapela Fernbah, Gradska kuća u stilu secesije, kao i zgrada osnovne i muzičke škole i još mnogo građevina, svedoka statusa nekadašnje apatinske elite. Sliku upotpunjuju redovi kestena, pružajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mesto za uživanje i odmor prolaznika.
I okolina Apatina, sa karakterističnim načinom gradnje, čuva uspomenu na stara dobra vremena, u čemu prednjače sela Kupusina i Sonta sa uličnim krstovima, skulpturama i još ponekom kućom trščarom iz davnih vremena.

Apatinska opština je pravi mali konglomerat stanovništva doseljenog iz raznih krajeva nekadašnje Jugoslavije. Uz Ličane, Kordunaše, Banijce, Bosance, ovde žive i Nemci, Mađari, Romi, Hrvati-Šokci, negujući svako svoju kulturu, tradiciju, jezik. Bogato etničko šarenilo posebno je upečatljivo u selima Kupusina, Prigrevica i Sonta.

Pored specifičnih nošnji, zaostavštine starog rodnog kraja, tu su i jela raznih kuhinja. Štrudla s makom, rogačem, cimetom i jabukama, kačamak, kordunaško mleko, hleb ispod peke, žganci, papula, samo su neki od specijaliteta koje će vam ponuditi, posebno u starim domaćinstvima u okolini Apatina.

U onoj trenutno malo modernijoj varijanti prazan stomak navešće vas na nadaleko poznate čarde na obali Dunava, omiljeno mesto svakog Apatinca i gosta ovog kraja, sa širokom ponudom ribljih specijaliteta, posebno ribljeg paprikaša. Ko se prejede, pa bi malo i da dremne, ne mora da brine, većina čardi ima i dobre smeštajne kapacitete.

Kako uz Apatin protiče Dunav, okolina je pogodna za ribolov i sportove na vodi što je, prema rečima Mileta Đukića, direktora Turističke organizacije Apatin, razlog da se do maja naredne godine uredi marina i kompletan kompleks za prihvat i duži boravak turista. Planirana je benzinska pumpa, restoran i prodavnica nautičke opreme, servis za male popravke čamaca, a naruku ide i blizina brodogradilišta sa sinhro liftom, gde mogu da se remontuju veće jahte.

Uz reku su lovišta bogata raznim vrstama divljači i ptica, sa dobrom lovnom infrastrukturom, čekama, terenskim vozilima, kočijama i ostalim uslugama potrebnim za kvalitetan lov, na čemu Apatincima mnogi mogu da pozavide.

Senka Lučić

[objavljeno: 13.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.