Ribar ostaje u hrvatskom zatvoru

Izvor: B92, 14.Avg.2013, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ribar ostaje u hrvatskom zatvoru

Herceg Novi -- Porodica ribara Zorana Živanovića, koga su hrvatske vlasti uhapsile zbog navodnog prelaska pomorske granice sa Hrvatskom, tvrdi da nije bio u hrvatskim vodama.

U porodici ribara Zorana Živanovića koga su pre tri dana zajedno sa njegovim maloletnim bratancem D. Ž. uhapsili u Hrvatskoj, zbog "prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu odnosno Zakona o strancima", a u stvari zato što su ih vetar i morske struje tokom ribarenja povukle u hrvatske teritorijalne vode kod poluostrva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prevlaka, nisu raspoloženi za priču.

Zadovoljni su što je kod kuće njihov unuk koga su u utorak pustili kući, nakon traumatične noći u dubrovačkom zatvoru. Još brinu o Zoranu koji je na sudu odbio da plati kaznu za navodni prekršaj u iznosu od 3.500 evra pa ga čeka tri i po meseca zatvora. Živanovićevi ponavljaju da se njihov brod nije nalazio u hrvatskim vodama, tvrde i da imaju fotografije mesta gde je bila ribarica, a kažu da će pokušati da sakupe novac što pre i plate kaznu kako bi i Zoran brzo došao kući.

Brod i oprema su trenutno u luci u Molunu i biće vraćeni vlasniku. Živanovići kažu i da se nisu obraćali ni opštinskim niti državnim institucijama, nisu tražili pomoć da ne bi naudili Zoranu, objasnili su novinarima.

Lokalni ribari kažu da prekršaji ovakve vrste nisu novost. More je hirovito, ne mari za granice, povuče gde hoće. Zanimljivo je, međutim, da je tokom protekle decenije zabeleženo nekoliko slučajeva ulaska ribara iz Crne Gore u hrvatske teritorijalne vode i nijedan slučaj ulaska komšija u teritorijalne vode Crne Gore. A bilo je i toga, samo su ovi naši tolerantniji, komentarišu ribari.

Granica

Granica na moru između Crne Gore i Hrvatske nije definisana već je regulisana protokolom o privremenom režimu još pre 11 godina. Kontrolu obavljaju mešovite crnogorsko - hrvatske patrole.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ribar ostaje u hrvatskom zatvoru

Izvor: Akter, 15.Avg.2013, 00:08

Porodica ribara Zorana Živanovića, koga su hrvatske vlasti uhapsile zbog navodnog prelaska pomorske granice sa Hrvatskom, tvrdi da nije bio u hrvatskim vodama

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.