Rezultati PISA testiranja 3. decembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati PISA testiranja 3. decembra

Rezultati međunarodnog PISA testiranja postignuća učenika, koje je sprovedeno prošle godine u 76 zemalja sveta uključujući i Srbiju, biće objavljeni 3. decembra.

U Srbiji je testirano ukupno oko 9.000 petnaestogodišnjaka, to su uglavnom učenici prvog razreda srednje škole.

Osim osnovnih domena: matematičke, čitalačke i naučne pismenosti, učenici su prvi put raditi i test iz finansijske pismenosti i opšte kompetencije.

Nacionalni koordinator >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << PISA testiranja u Srbiji Dragica Pavlović Babić kaže da će 3. decembra biti predstavljeni rezultati tri glavna i obavezna domena - matematike, čitanja i prirodnih nauka, a da će rezultati finansijske pismenosti i opšte kompentencije biti predstavljeni kasnije.

PISA testiranje radi se na svake tri godine. Đaci u Srbiji nisu učestvovali 2015. godine, a prethodno testiranje iz 2012. godine pokazalo je da je ispod praga funkcionalne pismenosti 38,9 odsto mladih što se tiče matematičke pismenosti, 33,1 odsto u čitalačkoj pismenosti i 36,8 odsto u naučnoj pismenosti.

PISA testiranje realizuje se u organizaciji OECD-a u trogodišnjim ciklusima, a prva istraživačka studija realizovana je 2000. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.